avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    11 mei 2023, 17:00    0   

Om het heuglijke feit te vieren dat BMW in 1923 zijn eerste motorfiets op de markt bracht, opent het Duitse merk vanaf morgen, 12 mei, een impressionante tentoonstelling over 100 jaar BMW Motorrad. Dat ze impressionant is, weten we uit eerste hand. Onze Man mocht immers op voorhand een kijkje nemen in de BMW Bowl vlak bij het Olympiapark in München.

De architectuur van het gebouw is op zich al indrukwekkend.

Intense reis

Bezoekers mogen zich aan een intense reis door 100 jaar geschiedenis van BMW Motorrad verwachten tijdens deze tijdelijke tentoonstelling. Je hebt nog tijd tot en met de zomer van 2024 om er eens langs te gaan. Vlak naast de deur is er trouwens in het BMW-museum altijd aandacht voor de motorfietsen. Een gecombineerd bezoek is een absolute aanrader.

Niet alleen motoren, maar ook allerlei accessoires en extra’s.

55 unieke BMW’s, 15 stations, 5 verdiepingen

Ter ere van zijn eeuwfeest stelt BMW vanaf vrijdag 12 mei 55 significante motoren tentoon in de beroemde BMW Bowl in het hartje van München. Voor wie er nog nooit was, het ligt op een steenworp van het Olympiapark. En dat is dan weer een plek waar elke rechtgeaarde sportliefhebber ook eens moet door wandelen, al is het maar om het gekende voetbal- en atletiekstadion te zien of het olympisch zwembad waarin Mark Spitz in ’72 naar 7 gouden medailles zwom.

De tentoonstelling heeft 15 verschillende stations, verspreid over vijf verdiepingen.

Er worden bovendien een aantal classics voor het eerst aan het publiek getoond – elk op hun eigen platform. En er zijn een boel memorabilia. We hadden maar wat graag de helm van Hubert Auriol een andere bestemming gegeven, maar zo’n eighties helm past niet meteen in je broekzak…

Deze paste net niet in onze broekzak. Jammer.

Een eeuw geschiedenis

Op een uurtje of twee heb je alles wel gezien, maar wie ook geïnteresseerd is in de diverse teksten en historische feiten, maakt best wat meer tijd vrij. Bovendien is de architectuur van het gebouw bijna zo imposant als de motoren zelf. De tentoonstelling heeft ook aandacht voor specifieke aspecten zoals motorsport, R&D, oude reclamecampagnes en zelfs voor twee globetrotters op hun BMW’s. Ook de BMW Motorrad clubs van over de hele wereld krijgen een plek.

Interactieve stations zorgen voor een extra touch. Bezoekers kunnen plaatsnemen achter het stuur van een BMW R 25 uit de jaren 1950 of van een nagelnieuwe BMW S 1000 RR. Geloof het maar, er zit een beetje verschil in.

Tijdelijk én permanent

En als dat allemaal niet volstaat: in de permanente tentoonstelling in het gebouw ernaast is nog méér BMW Motorrad te zien. Hier heeft het BMW Museum sinds de heropening in 2008 ongeveer tien zalen gewijd aan de geschiedenis van zijn motorfietsen.

De tentoonstelling die vanaf 12 mei haar deuren opent, is tijdelijk. Wie er een kijkje wil gaan nemen, heeft nog tot en met de zomer van 2024 om eens langs te gaan. Wij vonden onze trip er naartoe alvast meer dan de moeite waard. Vrijdagmiddag vertrekken, zaterdag naar beide musea, zondag rustig naar huis rijden. Tip voor een weekendtrip!

Elke motor heeft een uniek verhaal. Die blauwe werd bijvoorbeeld gebruikt om de Olympische vlam ter vervoeren.

Geef een antwoord