avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    03 jan 2023, 14:26    1   

De Oostenrijkse regering, die beslist niet zacht omspringt met hardrijders en verkeersveiligheid binnen de landsgrenzen, overweegt een aanscherping van de regels. Die zouden in extreme gevallen tot een definitieve inbeslagname en doorverkoop van het voertuig op een veiling moeten leiden.

Salzkammergut, Oostenrijk

Oostenrijk is al jaren extreem streng op vlak van snelheidsbeperkingen en zet ook in 2023 vol in op verkeersveiligheid. Maar alles kan beter, volgens huidig minister van Verkeer, Leonore Gewessler (Die Grünen, groene partij). Zij overweegt immers een verdere aanscherping van de sancties, tot en met de inbeslagname en de verkoop van het voertuig. “Een harde maar noodzakelijke maatregel”, verklaart de minister daarover.

Vanaf 60 km/u te snel

Concreet wordt het voertuig in beslag genomen van wie in de stad 60 km/u boven de toegestane limiet rijdt (doorgaans 50 km/u), of de snelweglimiet (130 km/u) met meer dan 70 km/u overschrijdt. Ook het rijbewijs wordt dan tijdelijk ingetrokken. Bij recidivisten, én zij die eenmalig de limiet binnen de bebouwde kom met 80 km/u of de snelwegslimiet met 90 km/u overschrijden, zou het voertuig niet enkel in beslag genomen worden, maar ook door middel van opbod verkocht kunnen worden. Als de motor van een snelheidsduivel wordt geveild, moet 70 procent van de opbrengst naar een verkeersveiligheidsfonds gaan, de rest naar de betreffende gemeente. 

“Enkelingen op onze straten willen gewoon niet luisteren. Bij hen werken straffen zoals een verplichte verkeerscursus niet”, verklaart Gewessler. “Je moet het moordwapen uit de handen van die mensen nemen.” Over het wetsvoorstel wordt momenteel grondig vergaderd, maar de Oostenrijkse regering zou zo snel mogelijk willen overgaan tot implementatie. Een gewaarschuwd motorrijder…

  • Ik ben volledig akkoord als men een financiele boete krijgt om veel te snel te rijden , maar uw voertuig zowel auto als moto in beslag nemen en doorverkopen …dat is pure diefstal ,want u betaalde uw voertuig bij aankoop en zij steken het geld in hun zakken , we leven met z’n allen in een politiestaat en dat zal nooit meer veranderen , we worden op alle manieren gevolgd gecontroleerd en bespinonneerd , welkom in het uitzuigland .