avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    30 dec 2020, 15:12    0   

Vanaf 1 januari 2021 wordt Brussel zone 30. De overheid zegt dat ze hiermee de stad in een “nieuw tijdperk van mobiliteit” willen leiden. Of dat ook het geval zal zijn, zal binnenkort duidelijk worden.

Bijna overal

Als je met de motor of auto in Brussel stad rijdt, mag je vanaf 1 januari maximum 30 km per uur rijden. Er zijn enkele uitzonderingen. Op grote assen en in de tunnels blijft – of wordt – de maximumsnelheid 50 of 70 km per uur. Daarbuiten is 30 km/u de norm. Alles wat sneller kan dan een fiets, moet dus inbinden in Brussel. Het is niet duidelijk hoe men snelle fietsers wil gaan aanpakken.

Ook motoren 30 km/u

Op de kaart hierboven zie je welke straten precies onder de nieuwe wetgeving ‘Brussel zone 30’ vallen. Alles wat blauw is, wordt beperkt tot 30 km per uur. Brussel beperkte eerder dit jaar ook al de snelheid op de ring tot 100 km per uur en wil meer veiligheid, minder ongevallen, minder geluidshinder en een autoluwe stad. Motoren worden echter ook beïnvloed door de maatregelen en door ook kenbaar te maken dat men wagens uit de stad wil weren, zullen wellicht ook handelaars nadelen ondervinden. Gent, waar het ondertussen nagenoeg onmogelijk is om met een gemotoriseerd voertuig te rijden (zelfs met een motorfiets) kampt ook met handelaars die het om die reden al moeilijk hadden nog voor Corona de kop op stak. Binnenkort komt je in Brussel dus wellicht sneller vooruit met de fiets dan met de motor. Dat zal wellicht een aantal Dansaert Vlamingen gunstig stemmen, maar niet-Brusselaars twee keer doen nadenken vooraleer ze naar de hoofdstad trekken. En dat lijkt nog de bedoeling te zijn ook.  

Meer weten? https://stad30.brussels/ 

Lees ook:Zijn luide uitlaten veiliger?