avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    01 feb 2022, 10:31    1   

Nieuws van net over de grens: Parijs wil komaf maken met motorfietsen die teveel geluid produceren en gaat om die reden geluidscamera’s installeren. Of ze ook motoren helemààl gaan verbieden?

Niet de luchtvervuiling maar wel het geluid dat sommige tweewielers produceren, is een doorn in het oog van veel Parijzenaars. Het zou kunnen dat men naar een verbod van motorfietsen met verbrandingsmotoren gaat. Fédération Française des Motards en Colère is in euh…colère. Maar de overheid is niet onder de indruk.

Enquête

Meer dan tweederde van de Parijzenaar wil volgens onderzoek de uitlaatgassen van scooters en motorfietsen niet langer op straat dulden. De meeste deelnemers aan de enquête zijn voorstander van een verbod op alle gemotoriseerde thermische 2 (en 3) wielen in de Franse hoofdstad. Hoeveel procent van die deelnemers ook met de motor reden, is niet duidelijk…

Geen verbod, wel radars

Parijs wil (voorlopig) geen algeheel verbod invoeren, maar zal vanaf dit jaar akoestische radars installeren. Deze intelligente apparaten, uitgerust met sensoren en camera’s (voor identificatie), zouden het mogelijk maken de eigenaars van voertuigen die veel lawaai maken, te bestraffen. Het is niet verwonderlijk dat de motorgemeenschap overstuur is. De Fédération Française des Motards en Colère (FFMC) wil gaan demonstreren. Maar de overheid is niet onder de indruk en zegt kordaat te zullen beboeten. Ze beroepen zich daarvoor ook op een andere studie die aantoont dat één motorfiets met een niet-gehomologeerde uitlaat tot 10.000 mensen(!) kan wekken als hij ’s nachts een stad als Parijs doorkruist. Om die reden mogen in Madrid motoren en scooters al niet meer rijden tussen 22u en 7 u. Als is het niet duidelijk hoe een verbod op motoren in Madrid die Parijzenaars zal helpen…  

Als het regent in Parijs, zou het wel eens kunnen druppelen in Brussel of in andere steden die een duidelijk ecologisch gestuurd beleid voeren. Een verbod lijkt weinig waarschijnlijk, meer controle met geluidsradars is iets wat er wel lijkt aan de komen. Loud Pipes Save Lives stickertjes zijn dan misschien met uitsterven bedreigd.

  • Is maar spel ook hou ook niet van lawaaimakers en zeker niet tussen 18 en 8h