avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    18 nov 2022, 16:54    0   

Kwamen we eerder deze week nog met het nieuws dat Peugeot opnieuw motoren gaat bouwen, dan valt diezelfde naam nu in een heel andere context. Het Franse merk zal vanaf 2023 z’n netwerk gebruiken om het herrezen BSA te verdelen. Wat eigenlijk geen verrassing hoeft te heten, aangezien beide merken in de portefeuille van het Indiase Mahindra steken.

BSA

In het najaar van 2016 kocht Mahindra de merknaam van het teloorgegane BSA op, met als doel het merk en de productie opnieuw te lanceren in de buurt van de historische vestiging Small Heath in Birmingham. Eind 2021 kwam dat er eindelijk van, met de presentatie van de nagelnieuwe Gold Star 650. Ondanks de Euro5 goedkeuring van zijn 652cc ééncilinder (45pk en 55Nm), is de Gold Star nog steeds op het Europese vasteland te bewonderen. Maar dat zou binnenkort wel eens anders kunnen zijn.

De Indiase connectie

De Indiase reus is namelijk niet alleen eigenaar van BSA, maar ook van Jawa én – nog belangrijker – sinds 2019 ook de eigenaar van Peugeot Motorcycles. En het is juist dankzij die laatste connectie dat de motoren van Birmingham Small Arms een halve eeuw na hun ‘winterslaap’ een comeback kunnen maken. Een geheel logische keuze, aangezien het Frans-Indiase merk al een solide netwerk van dealers heeft over heel Europa.