Maeving is een nog weinig bekend merk in onze contreien, maar daar kan verandering in komen. De Britse fabrikant stak in juli het kanaal over om na het VK ook Europa te veroveren. MotorNieuws mocht aan de slag met één van de eerste Maeving MR1 ’s die aan de rechtse kant van de weg moeten rijden.
De klassieke bezwaren die al eens geopperd worden voor elektrische motoren, vallen weg bij de Maeving. De Britse fabrikant mikt op een categorie motorrijders die andere prioriteiten hebben dan de tourrijders of avonturiers. Korte afstanden, beperkt woon-werk verkeer, een rit in en rond de stad… noem maar op. Een A1 rijbewijs of een B autorijbewijs volstaat. Verder hoef je het samenspel tussen koppeling en de versnellingsbak niet onder de knie te hebben. Je moet evenmin kunnen remmen met je rechtervoet. Ook al is deze complexe coördinatie iets waar motorrijders van houden, voor beginners of leken, is het vaak een drempel. Bovendien weegt de Maeving MR1 maar 110 kg. Hij is dus gemakkelijk te controleren.
De RM1 staat boven een E-bike want hij is sterker, sneller en veelzijdiger. Anderzijds ie goedkoper dan een klassieke elektrische motorfiets en heeft hij een best wat unieke troeven. Als je de tweede batterij niet wil gebruiken, heb je op de plek waar normaal de tank zit een grote opbergruimte en een USB-C aansluiting. Moest er naast een dubbele batterij ook plaats zijn voor een passagier? Het kan voor sommigen een dingetje zijn, al lijkt de Maeving MR1 vooral een motor om individueel je ding mee te doen. En dat ding doe je in een stedelijke omgeving.
Stil, krachtig…het zijn niet de troeven die pakweg tourrijders of sportievelingen, zullen overhalen. Maar voor wie enkel op secundaire wegen rijdt en graag naar de stad gaat, is de Maeving MR1 misschien een optie.
De stijl van de Maeving MR1 mag geslaagd genoemd worden. Maar ook de technologie is doordacht. Op twee strategische locaties (de ruimte waar normaal de benzinetank zit en de ruimte waar normaal het blok zit) bevindt zich een al dan niet optionele, maar altijd uitneembare batterij. Geen geknoei meer met het zoeken naar een stopcontact waar je de motor mee kunt verbinden. Je neemt de batterij(en) uit de motor en laadt ze in je garage, je living of SM-kelder gewoon op. Da’s handig voor wie geen garage heeft, in een rijhuis woont of op kantoor de motor niet kan parkeren naast een stopcontact.
Net zo handig: de Bosch motor die in de naaf van het achterwiel verwerkt is. Geen ketting, zelfs geen riem, gewoon directe aandrijving. Dat betekent dat je ook de grootste bron van geluid, de wrijving van de ketting wegneemt en ook nog veel wrijvingsverlies vermijdt.
Rijden met de Maeving was verrassend. Dit is niet de brute kracht die je van een elektrische motorfiets gewend bent. De Bosch naafmotor geeft zijn kracht progressief af. 160 Nm is niet niks, maar natuurlijk – en gelukkig- krijg je die in dit soort motor niet in één keer. De MR1 accelereert fluks, maar beheersbaar. En nog stiller dan je doorsnee elektrische motorfiets, want hier is geen ketting of riem.
Remmen doe je zoals op scooter, rechts voorrem, linkerhendel achterrem. Deze Brit is aan de kleine kant en dus is de zithouding niet ruim bemeten, maar je zit al bij al comfortabel. De Maeving is wendbaar en stuur bijzonder gemakkelijk. Exact wat het moet zijn.
Maeving geeft een actieradius van 130 km op, wij reden 110 km met de testmotor en hadden nog 10 procent over – met de dubbele batterij geïnstalleerd. Omdat dit geen motor is voor de lange en snelle stroken (top op onze testmotor was 75 km per uur) ga je hoe dan ook niet rijden waar een elektromotor het meest verbruikt: op de snelweg. Wegen waar acceleraties en remmen elkaar afwisselen zijn dé biotoop voor elektrische motoren en dat is ook waar je deze automatisch gaat voor gebruiken. Er zijn drie rij-modi, stand drie beperkt de motor tot 30 km per uur, in stand 2 rij je 45 – zoals op een bromfiets – en de stand 1 (waar je altijd mee vertrekt en ook altijd in rijdt) brengt je tot iets onder de 80 km per uur op teller. Dat mocht wellicht net iets meer geweest zijn. 6 pk is niet veel, 160 Nm is dat daarentegen wel. De acceleratie is bijgevolg sportief, de top beperkt.
De Maeving is één van de slimste motoren die we in lange tijd getest hebben. Niet alleen omdat hij handig en doordacht is, maar ook omdat hij zo toegankelijk is, dat ie nieuwe klanten naar de motor zal lokken. En misschien is het wel zo dat eens dié de smaak te pakken krijgen, ze vlotter de overstap zullen maken naar een klassieke motorfiets. Het is een slimme stylist, die in en rond de stad zijn fans zal vinden. En dat voor en prijs die gezien de kwaliteit en de afwerking competitief is. De lanceerprijs van de versie met één batterij staat momenteel, na een korting van 2.000 euro, op 5.895 euro en dat is minder dan wat je betaalt voor een degelijke elektrische mountainbike.
Motor Bosch naafmotor
Vermogen 6 pk
Koppel 160 Nm
Topsnelheid +/-75 km/u
Drooggewicht 111 kg
Zadelhoogte 785 mm
Verbruik 130 km met twee volle batterijen
Prijs: 5895 euro
Meer info op de website van Maeving