avatar Gijs GilisGijs Gilis    21 mrt 2022, 17:24    0   

Motorcross is een sport die steeds moeilijker en moeilijker te beoefenen is, al zeker in België. Geluids- en emissie-eisen maken het crossmotoren met verbrandingsmotoren er niet makkelijker op. Toch noteert Yamaha Motor Europe een recordaantal rijders dat zich heeft ingeschreven voor de YZ bLU cRU FIM Europe Cup in 2022. Maar liefst 395 jonge rijders zullen in 21 landen in Europa racen op Yamaha’s YZ65, YZ85 en YZ125.

20% meer inschrijvingen

De bedoeling daarvan is een plaats in de prestigieuze YZ bLU cRU FIM Europe Cup SuperFinale, die dit jaar zal plaatsvinden tijdens de MXGP van Charente Maritime in St. Jean d’Angely, Frankrijk van 19-21 augustus 2022. De populariteit van de YZ Cup-serie neemt elk seizoen toe. Het aantal inschrijvingen is gestegen met 20% in vergelijking met 2021 en er nemen nu zelfs rijders uit landen als Australië en Paraguay deel.

SuperFinale in Frankrijk

De jonge rijders zullen het hele seizoen strijden in hun nationale kampioenschappen en het aantal punten dat ze daarbij halen, zal hun positie bepalen in de YZ Cup. De top 40-rijders uit elk van de drie klassen worden daarna uitgenodigd om te racen in de SuperFinale tijdens de MXGP van Charente Maritime, de laatste Europese ronde van het FIM MXGP Wereldkampioenschap 2022.

bLU cRU Masterclass

De top 3 van de SuperFinale, samen met twee wildcards uit elke klasse, krijgen een plaats bij de Yamaha bLU cRU Masterclass, een exclusief tweedaags event waar ze deskundig advies krijgen van Yamaha’s MXGP- en MX2-fabrieksrijders. Aan het einde van de Masterclass krijgt één YZ125-rijder een volledig ondersteunde race in het Europees kampioenschap, net zoals de winnaar van 2021, de 16-jarige Fransman Adrien Petit, die dit jaar racet voor het JK Racing Yamaha EMX125 Team.

Fabrieksondersteuning

Een rijder uit elk van de YZ65- en YZ85-categorieën krijgt bovendien ondersteuning en GYTR-onderdelen voor het seizoen 2023, net zoals de winnaars van vorig jaar, de 11-jarige Deen Bertram Thorius en de 13-jarige Zwitserse rijder Noe Zumstein. De inschrijving voor dit seizoen is nu gesloten, maar de inschrijving voor de 2023 editie van de YZ bLU cRU FIM Europe Cup opent op 18 augustus 2022. Oefenen dus maar, waar het kan, en grijp die kans!