In de rubriek Cars 4 Bikers testen we nieuwe auto’s die het dichtst het gevoel van motorrijden kunnen evenaren. Niet alleen cabrio’s of sportwagens, maar ook auto’s die je dat speciale gevoel geven. Het gaat in deze rubriek om het pure rijden, en niet om de grootte van de kofferruimte of de uitgebreide mogelijkheden van het infotainmentsysteem. Op het einde kiezen we een motorfiets waarmee je de geteste auto het best kunt vergelijken. In deel 2, een qua performance erg onderschatte auto: de Volkswagen Golf R Variant.
De uitdrukking ‘een wolf in schaapskleren’ wordt al snel gemaakt bij een auto die enigszins snel is en er ‘normaal’ uitziet. In het geval van de Golf R heb je aan de voor- en zijkant een auto die lijkt op een doodnormale Golf, maar aan de achterkant wordt zijn prestatiepotentieel al duidelijker. Een onopvallende letter ‘R’ op de kofferklep met daaronder vier knoeperts van uitlaten. Beetje té? Misschien wel, want het ziet er wat aftermarket uit. Het interieur is stijlvoller aangepakt, met blauwe biesjes hier en daar, goede sportstoelen en een gevoel van kwaliteit. Jammer is de afwezigheid van fysieke knoppen. In de plaats krijg je veel modernere, maar minder makkelijke, touch-knoppen en submenu’s in menu’s in hoofdmenu’s om een eenvoudige (rij-)instelling aan te passen.
De Golf R Variant is niet meteen de eerste keuze waaraan je denkt bij het opsommen van een snelle stationwagen. Populairder zijn een Audi RS 6/RS 4, Mercedes-AMG E 63/C 63 of Porsche Panamera Sport Turismo. Meespelen met die grotere en vooral sterkere jongens is wat hoog gegrepen, maar vergeet niet dat je hier met 320 pk speelt in een veel lichtere koets. Het resultaat is 0-100 km/u in 4,9 seconden. Yep, dat waren niet eens zo heel lang geleden Ferrari- en Porsche-sprinttijden. Nu heb je die prestaties in een relatief betaalbare gezinswagen die op de koop toe nog eens een – optionele – topsnelheid heeft van 270 km/u. Smiley.
Bestel je het R-Performance-pack, dan krijg je niet alleen de hierboven vermelde top van 270 km/u, maar ook een speciale Nürburgring-rijmodus. Je kunt ‘m niet missen, want je ziet bij de ‘Special’-rijmodi het gekende logo ofte de lay-out van de Nordschleife. De ingenieurs van Volkswagen zijn zo vriendelijk geweest om deze rijmodus specifiek af te stellen op die Nordschleife. Met andere woorden; wil je eens een toeristenritje op dat legendarische circuit maken, dan moet je niet meer doen dan in Comfort naar daar rijden en eenmaal op het circuit overschakelen naar de speciale modus. De verlichting in de Golf verandert van cyaan naar groen (van de bijnaam van de Nordschleife ‘De Groene Hel’) en je voelt qua rij-eigenschappen een wereld van verschil. Veel scherper, veel bijteriger en veel williger.
En dat R-Performance-pack heeft nog een leuke truc in zijn mouw: een Drift-modus. Jawel, dat lees je goed, een Golf met driftcapaciteiten. Na een hele hoop waarschuwingen die je eerst moet wegklikken, stuurt het vierwielaandrijvingssysteem zoveel mogelijk kracht naar de achterwielen. Daarbij blijft de versnellingsbak geblokkeerd in de versnelling die je manueel gekozen hebt. Het resultaat zou een wild kwispelende Golf R Variant moeten zijn, maar wij kregen er helaas zelfs geen halve kwispel uit. We denken niet zozeer dat er een fout zat in de elektronica of dat we te voorzichtig waren, maar dat de hoge temperatuur tijdens de testweek voor té veel warmte in de banden zorgde. Op een vast parcours dat we steeds rijden, konden we in onze vaste driftbocht (niet op de openbare weg) al meermaals een streepje trekken, zelfs met een BMW 320d. De Golf R Variant moest ons dat echter schuldig blijven.
Het mooie aan de Golf R Variant is zijn veelzijdigheid. Jazeker, daar is de auto voor ontwikkeld, maar hij doet het ook heel erg goed in alle aspecten van die veelzijdigheid. En dat is een stuk zeldzamer. Zet hem in standje Comfort en je hebt een perfecte auto voor dagelijks gebruik. Kinderen achteraan, alle bagageruimte die je nodig hebt en een stille, comfortabel afgeveerde auto. Kinderen afgezet en de koffer weer leeg? In de stand ‘Race’ heb je een scherp sturende bolide met een fantastische tractie en dito motorkarakter. Het brave is helemaal weg, het uitdagende R-karakter helemaal aanwezig. Het uitblinken in zowel comfortabel rijden als scherp sturen, is weinige auto’s gegeven.
Net zoals de Golf R Variant een sportieve reiswagen is, moesten we bij de motoren duidelijk zoeken in het sport touring-segment. En toen wisten we het meteen: de Honda NT1100 is dé ideale motorvariatie op de Golf R Variant. Beginnend met het meest voor de hand liggende: de DCT-versnellingsbak van de Honda en de DSG-bak van Volkswagen, én de ruime zijkoffers op de Honda, net zoals de grote laadruimte van de Golf Variant. Maar één ding is nog veel belangrijker: het rijkarakter. De Honda NT1100 is een typisch geval van een ‘valse trage’. Het lijkt alsof je niet snel aan het rijden bent, maar doordat de machine zo goed afgesteld is en stabiel blijft, ga je wel degelijk snel vooruit. De Golf R Variant is er ook zo eentje. Eenmaal op (rechtdoor)snelheid voel je wel dat je hard aan het rijden bent, maar het is de bochtensnelheid die verrassend hoger ligt dan je durft vermoeden. De limieten liggen veel verder dan je denkt wat een Golf stationwagen aankan. Tot je op je snelheidsmeter kijkt, helemaal verbaasd bent en nog enthousiaster de volgende bocht induikt.