avatar MotornieuwsMotornieuws    08 dec 2022, 21:12    0   

De KTM 1290 Super Adventure R is een van de meest extreme adventure motoren die er te koop is. Met zo’n 160 pk, topklasse vering en uitgebreide elektronica is het eigenlijk moeilijk voor te stellen hoe deze machine nog beter kan.

Eerbetoon

Dat soort vragen beantwoordt het team van Roland Sands Design in de Verenigde Staten graag. Hun nieuwste creatie is precies het antwoord dat we graag horen en zien. De motorfiets is een regelrecht eerbetoon aan de KTM 450cc-rallymotoren waarmee Matthias Walkner, Toby Price en Kevin Benavides dit jaar reden in de Dakar Rally, hoewel de wijzigingen aan de machine meer zijn dan alleen de buitenkant.

Afslankingskuur

De mooie Red Bull-lak is het eerste wat opvalt, maar ook is de machine enorm vernieuwd ten opzichte van de standaardmotor, met verbeteringen aan het chassis, het blok, de wielen en de remmen. Allereerst werd de KTM geholpen om wat makkelijker te ademen, dankzij een SAS Stage 3 Canister Removal Kit, een nieuwe inlaat en een titanium SC Project-uitlaat. De motor werd vervolgens onderworpen aan een programma om het gewicht te verminderen, waarbij de achterzijde werd opgeruimd en nieuwe zijpanelen werden aangebracht om het uiterlijk van de Dakar-racers na te bootsen.

Nog meer upgrades

De wielen kregen ook een upgrade, met supersterke Excel Takasago-velgen om de ontberingen van ’s werelds meest extreme offroad-rallyevenement aan te kunnen. Die velgen werden bekleed met agressieve Dunlop offroadbanden, een D606 voor en een D908RR achter. Het remvermogen wordt geleverd door Brembo GP4RX-remklauwen met gesinterde Galfer-remblokken. Om de motor af te maken is hij voorzien van diverse crashbeschermers, handkappen, mistlampen en het verplichte Rally Pack met elektronica van KTM.