avatar Gijs GilisGijs Gilis    23 dec 2021, 17:30    0   

Royal Enfield heeft geschiedenis geschreven door de 90° zuid-expeditie, de zoektocht naar de zuidpool op de Himalayan, tot een goed einde te brengen. Deze onderneming is een eerbetoon aan het 120-jarig bestaan, de toewijding van het merk aan het pure motorrijden, en aan de moed en veerkracht van ontelbare motorrijders en ontdekkingsreizigers die geschiedenis hebben geschreven met hun motorreizen. Op 16 december 2021 bereikten twee rijders, Santhosh Vijay Kumar en Dean Coxson, in 15 dagen de geografische zuidpool, waarmee deze ambitieuze poging werkelijkheid werd.

Temperaturen tussen -30 en -25 graden

Het team kwam vanuit Kaapstad aan bij Novo in Antarctica voor vier dagen acclimatisatie, het inladen van voorraden, het controleren van de uitrusting en de motorfietsen. Vanuit Novo legde het team in de volgende 9 dagen een afstand van 3.200 km over land af richting de Ross Ice Shelf, extreme klimatologische omstandigheden trotserend met temperaturen tussen -30 en -25 graden en windsnelheden van 60 km/u.

Onverwachte sneeuwstorm

De Ross Ice Shelf, op het uiterste zuiden van het continent, was het aangewezen startpunt voor de rijders. Maar een onverwachte sneeuwstorm dwong het team het parcours te wijzigen. In plaats van de rit te starten vanaf 86° zuid, startte het team de rit vanaf 87° zuid. Ondanks een paar aanvankelijke obstakels en een kleine omweg voltooide het expeditieteam de tocht op 16 december 2021, waarmee geschiedenis werd geschreven.

Zonder afval

Voor deze expeditie werden twee Royal Enfield Himalayans aangepast om over sneeuw en ijs te kunnen rijden en onder extreme omstandigheden in Antarctica goed te kunnen functioneren. De motorfietsen reden over een platgereden track naar de Zuidpool, om de weerstand van de sneeuw te verminderen en de uitstoot van uitlaatgassen tot een absoluut minimum te beperken. Royal Enfield zorgde er bewust voor dat er geen voetafdruk werd achtergelaten door het expeditieteam, behalve wielsporen die snel zullen verdwijnen door sneeuwverstuivingen. Het team zorgde er ook voor dat al het afval, inclusief menselijk afval, werd verzameld om vernietigd te worden.