avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    13 feb 2023, 17:12    1   

Wij zijn de tel kwijtgeraakt van het aantal keer dat Buell een comeback aankondigde. Om vervolgens een motorische stuiptrekking te teasen, die er vervolgens niet kwam. Al lijkt het onder impuls van z’n nieuwe eigenaar Bill Melvin wel menens te zijn. De Amerikanen lieten zonet hun nieuwe Super Cruiser 1190 zien, die ze samen met meesterdesigner Roland Sands (RSD) ontwikkeld hebben en binnen afzienbare tijd in de markt willen zetten.

175 pk

Afgezien van het motorblok – een 1.190cc V-twin met korte slag – en de velgen heeft de Super Cruiser niets gemeen het Buell van weleer. Al vallen de legendarische perimeterremschijven wel meteen op. Sands bouwde een nieuw stalen buizenframe rond het Rotax-blok, mikte een potige UPSD-vork in de kroonplaten en voorzag een indrukwekkende hoeveelheid veerweg. De achterbrug lijkt misschien uit Buells oude 1190-catalogus geplukt, maar kreeg een make-over en een aangepaste schokdemper. Uit het blok weet Buell maar liefst 175 pk en 140 Nm te wringen, die tegen het asfalt gezet worden door sportief Dunlop-rubber.

Komen ze ook naar ons toe?

Tot op heden is het niet duidelijk of de nieuwbakken Buells ooit band aan grond zullen zetten in Europa. Daarvoor dient Buell immers nog enkele wettelijkheden in orde te brengen. Om te beginnen is de tractiecontrole niet volgens Europese normen voorzien én mist de Super Cruiser het hier verplichte ABS. En dan hebben we het nog niet gehad over de Euro5-norm die het Rotax-blok al dan niet zou halen. Dat zal vermoedelijk niet lukken met de open SC Project-lijn die we op de eerste persbeelden te zien krijgen… Buell zelf wil de machines vanaf 2025 leveren, dus is er nog wat tijd om een en ander verder door te denken.

50 dollar

Als je desalniettemin toch interesse hebt om er eentje in je living te zetten, dan kan je er eentje reserveren via deze link. Uw naam, e-mailadres en een voorschotje van 50 dollar – omgerekend 46,7 euro – volstaat daarvoor.

  • Als ze nu die verdomde ketting zouden weghalen en er een riem(of cardan) op zouden leggen hadden ze er 1 koper bijgehad