avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    16 jan 2023, 14:41    0   

Het grote publiek kreeg de in Californië ontworpen en gebouwde Ryvid Anthem vorig jaar al voor het eerst te zien. De knap vormgegeven elektrische stadsscrambler was tot op heden enkel op de Amerikaanse markt gemikt, maar komt volgens verschillende bronnen binnenkort naar Europa. De Launch Edition moet amper 7.800 dollar kosten, of omgerekend ongeveer 7.200 euro. Wie wil er eentje?

Drempelverlagend

De ranke elektromotor is een 125cc-equivalent, wat zich enerzijds weerspiegelt in het vermogen van 7,5kW (+- 10 pk, 18 pk piek) en een rijklaargewicht van 109 kg. Het grote voordeel ten opzichte van z’n concurrenten met verbrandingsmotor is uiteraard het potente koppel van 72 Nm op de motor. Wat middels de overbrengingsratio van 4,7 aanzwelt tot 338 Nm aan het achterwiel.

De Anthem haalt zo maximaal 120 km/u en houdt het met z’n 4,3 kWh-accu ongeveer 120 km uit in Eco-modus, en 80 km in Sport-modus. Niet bijzonder veel, maar voldoende voor de stad en net daarbuiten. Punten scoren doet de Anthem met z’n behoorlijk lichte prijskaartje, z’n 4,9 inch TFT-scherm én het elektrisch verstelbare zadel. Daarmee verstel je de zithoogte middels een druk op de linker stuurhelft traploos van 864mm tot 762mm en alles daartussen. Wat dan weer – eh – drempelverlagend moet werken voor jonge en kleinere rijders en rijdsters.

De totale productie van de Ryvid Anthem is voorlopig beperkt tot 1.000 exemplaren in de enkel in de VS beschikbare Launch-versie, al zit er ook een standaardversie aan te komen. Die laatste zal in meer kleuren beschikbaar zijn en zou naar verwachting eind 2023 voor dezelfde prijs als de Anthem Launch Edition op de markt komen. Een Standard Edition bestellen kan al middels een voorschot van 500 dollar – ook internationaal. Wanneer de Anthem de oversteek naar het Avondland precies maakt, is voorlopig onbekend. Maar hij komt eraan!