avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    16 dec 2021, 11:40    0   

Op welke motor wil je vandaag rijden? Een 125cc tweetakt? Een kwartliter of 450cc viertakt? Enkele vragen die je je in jouw dromen vermoedelijk al gesteld hebt, maar waarbij de werkelijkheid begrensd wordt door ’t aantal motoren in je garage of de centen in jouw achterzak. En wat als we je nu vertelden dat je voor de prijs van één motor alle opties openhoudt?

Met de Zweedse-Spaanse (respectievelijk de landen waarin de ontwikkeling en de productie plaatsvindt) Stark VARG behoort dat namelijk tot de mogelijkheden: je kan ‘m via de bijbehorende smartphone-app instellen op 100 rijmodi, waarbij de vermogensafgifte, motorrem, tractieregeling en het virtueel vliegwiel stuk voor stuk aan te passen naar je wensen. Je kan ook steeds vijf modi actief in gebruik hebben op de motor.

Binnen die rijmodi kan je rekenen op een een topvermogen van 80pk – ruwweg 30% meer dan een gemiddelde 450cc viertakt. Maar nog impressionanter is de monstrueuze 938 Nm aan koppel die je aan het achterwiel ter beschikking hebt om mee te spelen – geen typfout. Al staat staat die uiteraard niet constant ter beschikking, de verschillende rijmodi sturen het koppel bij naargelang je voorkeur. Volgens de producent kan je het vermogen terugschroeven tot 1pk of helemaal openzetten naar 80pk met enkele klikken in de bijbehorende Stark VARG-app op je smartphone. Beschikbaar voor zowel Apple- als Android-toestellen.

MX GP rijden

Goed nieuws voor wie zich zorgen maakt over de actieradius bij dergelijke vermogens- en koppelwaarden: de VARG beschikt over de accu met de hoogste energiedichtheid ter wereld. 6kWh aan accucapaciteit bij een gewicht van minder dan 32kg – dat is inclusief behuizing, accumanagementsysteem en alle noodzakelijke randcomponenten. Dat zorgt ervoor dat de actieradius van de VARG vergelijkbaar is met die van de volle tank op een 450cc crossmotor. Zo zou je in theorie een MXGP-race kunnen meerijden van start tot finish, of tot wel zes uur gematigd endurorijden. Volledig opladen neemt slechts 1 à 2 uur in beslag, afhankelijk van de lader en de stroomvoorziening. Klinkt niet slecht!

Premium demping

Meer nog, met een opgeladen rijklaargewicht van 110kg is de Stark VARG ook een absoluut lichtgewicht. Een lage inertie door een absoluut minimum aan draaiende onderdelen in de motor, en een minimale frictie ten opzichte van een viertakt of zelfs tweetakt. Maar ook de premium vering/demping draagt bij tot dat extreem wendbare gevoel: daarvoor werd gekozen voor een samenwerking tussen Kayaba en Technical Touch. Daardoor is de VARG uitgerust met 310mm veerweg voor- en achteraan. Leuk extraatje: als rijder kan je bij bestelling kiezen tussen zeven verschillende instellingen binnen een stelbereik van 5 kg. Zo kunt uw vering en demping aanpassen aan uw gewicht en rijervaring.

Wat moet dat kosten?

Wel, vanaf 11.900 euro staat er binnenkort eentje in uw garage – een voorschot storten om te reserveren kan al vanaf 100 euro. Vanaf september 2022 staat de levering van de eerste exemplaren ingepland. Meer info en reserveren kan op de website van Stark.