avatar Mattijs De LeeMattijs De Lee    18 feb 2020, 17:04    0   

Motor- of scooterrijden hoeven we al lang niet meer enkel en alleen te associëren met mannen. Steeds meer vrouwen vinden hun weg naar de tweewieler. Cijfers van Febiac tonen ook aan dat rijscholen steeds meer vrouwen aan een motorrijbewijs mogen helpen.
Foto’s: Shutterstock

Motorrijden is natuurlijk al een tijdje geen exclusieve mannenzaak meer, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Momenteel zijn er geen absolute cijfer van het aandeel vrouwelijke motards in België, maar FEBIAC bevestigt wel een stijging in het aandeel vrouwelijke cursisten bij de rijschool. In het algemeen zijn 20 à 30% van de cursisten tegenwoordig vrouw, en bij VAB rijschool bijvoorbeeld steeg het aantal vrouwen voor de motoropleiding met 41%. Die trend leeft ook in andere landen. Als we kijken naar het buitenland zien we dat bijvoorbeeld in Nederland een op de vijf nieuwe motorrijders een vrouw is en ook in Zwitserland is stijgt het aantal vrouwelijke motorrijders naar 15%.

Fabienne Vijverman is 47 en behaalde vorig jaar haar motorrijbewijs. Voordien reed ze al met haar B-rijbewijs op een 125cc scooter, maar ze maakte onlangs de overstap naar een motor met meer vermogen. Fabienne: “Motorrijden is voor mijn man en ik hobby. Op een motor beleef je het landschap anders dan in een auto. Net alsof de wereld er op de motor mooier uitziet. We zijn naar Frankrijk gereden, de Ardennen, de Eifel… Mijn man rijdt al 20 jaar motor. Het is zijn hobby en vaak maakte hij zondagse ritjes. Ik ging nooit mee als passagier, maar nu ik zelf mijn motorrijbewijs haalde is het een gemeenschappelijke hobby. Nu kunnen we samen de baan op en van de vrijheid genieten.” Fabienne merkt soms nog wel verraste blikken als ze haar helm afzet. “Men verwacht toch niet snel een vrouw op een motor. Meestal denken ze dan ook dat je meerijdt als passagier, maar niets is minder waar in mijn geval!”

Ook Florence Goblet, 34, heeft sinds vorig jaar haar rijbewijs. Ze rijdt met een 125cc motor, maar wil naar een zwaarder model overstappen. Ze vertelt: “Het gevoel van vrijheid is fenomenaal op een motor. Het was een droom om motor te rijden, en nadat ik mijn lessen had genomen kon ik vaststellen dat de realiteit overeen kwam met mijn dromen. Vroeger reed ik wel eens als passagier mee, maar dat wil ik nu natuurlijk niet meer.”

Lees hier verder over tien fenomenale motorvrouwen