avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    15 mrt 2022, 20:20    0   

Meervoudig wereldkampioen stuntrijden Chris Pfeiffer is overleden. De 51-jarige stuntrijder legende heeft zich dit weekend van het leven beroofd na wat wordt omschreven als een lange periode van depressie. Bijna zes jaar geleden trok Pfeiffer zich terug uit de professionele wedstrijden, maar hij trad nog wel op voor publiek.

Roots in motorcross

Chris Pfeiffer werd vier keer Red Bull Hare Scramble-winnaar en heeft in zijn carrière van meer dan 20 jaar nog tal van andere trofeeën en kampioenschappen gewonnen. Zijn eerste motorfiets kreeg hij van zijn vader toen hij nog maar vijf jaar oud was.

Toen Chris tien jaar was, won hij zijn eerste trial wedstrijd op …een crossmotor, wat later leidde tot een tienjarige carrière in het professionele motorcross en ongeveer 300 trofeeën op zijn kast. In 1985 werd Chris Pfeiffer Duits kampioen motorcross bij de junioren en hij hoopte in die sport ooit wereldkampioen te worden.

BMW en Red Bull rijder

Hij bleef echter ook oefenen op motorbeheersing, en ging toen leren hoe hij stunts moest doen. In die tijd was er bijna geen internet, dus was Pfeiffer een autodidact. Stuntrijden stond in die tijd nog in de kinderschoenen. Rijders als Pfeiffer maakten de sport populairder over de hele wereld, en fabrikanten raakten erbij betrokken. Er is zelfs een Chris Pfeiffer-editie van de BMW F 800 R. Red Bull steunde Pfeiffer voor het grootste deel van zijn carrière.

Hij werd dus kampioen in stuntrijden en slaagde erin om meer dan 94 landen te bezoeken om zijn stuntrijden shows te doen. Het getal 94 was Pfeiffer’s schatting toen hij zijn pensioen aankondigde van professioneel stunten, in 2015. Pfeiffer wilde meer tijd doorbrengen met zijn gezin, maar hij beloofde dat hij “niet zou stoppen met stuntrijden want dat was zijn leven.”


De wereld wist echter niet dat Pfeiffer met een depressie kampte. Duitse media meldden dat hij zich dit weekend van het leven had beroofd.Chris Pfeiffer laat zijn vrouw, Renate, en zijn kinderen na. De stuntlegende zal op 26 maart 2022 worden begraven in Trauchgau, Duitsland.