avatar Gijs GilisGijs Gilis    26 jan 2021, 16:39    0   

Het segment van de hyper nakeds krijgt er een serieuze tegenstander bij. Zie hier de gloednieuwe Triumph Speed Triple 1200 RS. En die is ook echt helemaal nieuw: van de 1.160cc driecilinder tot het chassis, en de technologie tot de styling.

Laten we beginnen bij het motorblok, want die vraag krijg je gegarandeerd als eerste met een motor uit het hyper naked segment: “Hoeveel pk heeft die?” In het geval van de Triumph 180 paarden. Die vloeien voort uit een compleet nieuwe driecilinder die 30 pk en 8 Nm sterker werd dan de voorganger. Ook kan het blok 650 tpm meer draaien.

Dankzij onder andere een lichter chassis werd de ganse Speed Triple 10 kg lichter dan zijn voorganger, waarbij hij net onder de 200 kg duikt (198 kg rijklaar). Een mooi resultaat, wetende dat hij vol elektronica en technologie zit. Volgt u mee? Standaard quickshifter op/neer, bochten ABS en tractiecontrole, sleutelloos systeem, vijf rijmodi, volledige ledverlichting, nieuw tft-display, verlichte knoppen op het stuur, …

Met de typeaanduiding ‘RS’ mag je je aan heel wat lekkers verwachten, en Triumph stelt niet teleur. We noteren een volledig instelbare Öhlins-vering voor- en achteraan, Brembo Stylema-remmen en Metzeler RACETEC RR-banden. We voelen een circuitdagje lonken…

Qua design zien we een duidelijke evolutie van het Speed Triple-thema, hoewel de dubbele uitlaat onder het kontje is vervangen door een enkele pijp aan de rechterkant. Daardoor heb je een minder mooi zicht op de enkelvoudige swingarm, maar als de woorden van Triumph kloppen dat het de best klinkende Speed Triple ooit is, vergeven we ze het graag.

De Triumph Speed Triple 1200 RS zal beschikbaar zijn in twee kleuren: matgrijs met fluogele accenten, en blinkend zwart met rode accenten. Op foto’s zien ze er vrij gelijkaardig uit, in het echt is er wel degelijk een groot verschil. Hij vervangt de huidige Speed Triple 1050 en zal begin april leverbaar zijn voor een prijs van 17.800 euro.

Lees hier meer over de nieuwe Speed Triple 1200 RS.