avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    21 aug 2023, 15:51    0   

Bijna twee jaar nadat Triumph nogal onverwacht aankondigde dat het MX- en enduromotoren zou gaan bouwen, laat het voor het eerst voorzichtig in z’n kaarten kijken. De eerste worp wordt een kwartliter ééncilinder, die vanaf 2024 ingezet zal worden tijdens internationale motorcrosswedstrijden, gaande van het wereldkampioenschap MX2 tot het AMA American Supercross Championship.

KTM in de basis?

Naar verluidt zijn die kampioenschappen een tussenstap voor Triumph, dat ook van plan is om vanaf 2025 motorfietsen te bouwen voor de MXGP-categorie. Het resultaat van 18 maanden noeste arbeid in Hinckley, lijkt overigens behoorlijk op het blok van KTM’s SX-F 250. Van Triumph krijgen we (voorlopig) weinig officiële info mee, maar als we ervan uitgaan dat er wel wat onderdelen gedeeld worden tussen beide merken, dan liggen de specs misschien ook wel in de buurt van wat de Oranje bruut presteert. Die weet uit z’n ééncilinder 249,9cc (81 x 48,5 mm) met dubbele bovenliggende nokkenassen maar liefst 47 pk te puren. Een flinke uitdaging, maar wel eentje die Triumph met beide voeten vooruit lijkt aan te gaan.

All-in

In een recent geloste video krijgen we het team achter de MX-plannen te zien. En dat zijn beslist geen onbekende namen in het wereldje: van crosser en ambassadeur Ricky Carmichael, over Bobby Hewitt , Dave Arnold (AMA Hall of Fame), Ivan Tedesco (AMA-kampioen, meervoudig winnaar Motorcross der Naties), tot Stephen Westfall (SuperMotocross) en Vincent Bereni (MX2). Ze menen het, over het Kanaal.

“De motor heeft zijn eigen persoonlijkheid, we hebben het beste genomen van alle informatie en componenten die voor ons beschikbaar waren. Ik denk dat we een zeer solide basis hebben,’ geeft Carmichael nog mee. Die laatste mag op 5 september overigens een presentatie hosten, waarbij naar alle waarschijnlijkheid meer details over het blok vrijgegeven zullen worden. En waarbij Carmichael ook even aan de rol mag, met het nieuwe blok. Voor wie niet kan wachten, is er onderstaande video.