avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    21 jul 2021, 16:14    0   

Gisteren maakte Triumph bekend dat ze ze ook gaan richten op de off road markt. Toen was het nog niet duidelijk welke krachtbronnen de Britten gaan gebruiken. Viertakten of elektrisch? Vandaag weten we het antwoord:

250 en/of 450?

Triumph maakt de omgekeerde beweging van KTM: de Oostenrijkers werden groot in off road en gingen dan we weg op. Het Britse merk heeft een uitgebreid en populair gamma aan wegmotoren en kondigt nu aan de gaan crossen en enduro rijden. Geen gemakkelijke opdracht, in een recent verleden beet BMW zich al de tanden stuk op een enduro motor. Ondanks de steun van grote namen zoals vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets, kregen de Duitsers hun enduro nooit goed. Ook Triumph rekent op grote namen bij het testen en afstellen van de motoren. De beste Amerikaanse crosser ooit, Ricky Carmichael en vijfvoudig wereldkampioen enduro Ivan Cervantes zijn bezig met het testen en verder op punt stellen van de motoren.

Gisteren was het nog niet duidelijk of Triumph een pioniersrol zou spelen in het elektrisch crossen of dat ze zich gewoon in de strijd gaan storten met de bestaande merken. Bronnen bij Triumph bevestigen ondertussen dat het inderdaad om dat laatste zal gaan. Triumph werkt aan viertaktmotoren voor de enduro en voor de MX-motor. Of het zowel om een 250 als een 450 zal gaan, konden we nog niet achterhalen.

Carmichael: “Extreme passie”

Eerder dan een pioniersrol te spelen in het elektrisch off road rijden, gaat Triumph dus met open vizier de strijd aan met gevestigde waarden als KTM, Honda, Yamaha, Kawasaki, Husqvarna, … Een gedurfde onderneming. Testrijder Carmichael gelooft alvast in de kans op succes:

Ricky Carmichael: “Iets van de grond af opbouwen, is iets wat mij in deze fase van mijn carrière echt intrigeert. Wat voor mij indrukwekkend is, is de toewijding en passie van Triumph om een topproduct te ontwikkelen. Iedereen met wie ik in dit project te maken heb gehad, van de ingenieurs tot de ontwerpgroepen, de R&D-afdeling, etc., heeft een extreme passie getoond voor wat zij doen en dat is een recept voor succes en iets waar ik graag deel van uitmaak.”

Wordt vervolgd.