avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    21 apr 2022, 14:55    0   

Ook na zijn eerdere poging om het Land Speed Record te verbreken met het Project 100 én zijn meer dan gesmaakte prestaties op de IOMTT, zit er nog geen sleet op de meest populaire Britse racer-mechanieker. Nu wil Guy Martin ook zijn éigen record aan gort rijden, door op z’n opgekietelde Suzuki Hayabusa een topsnelheid te klokken van 483 km/u – omgerekend 300 mijl per uur. En dat binnen een afstand van één mijl.

Geen sinecure, laat dat duidelijk wezen. De laatste keer dat iemand een zogenaamd ‘mijlrecord’ probeerde te vestigen, werd 476,3 km/u (296  mijl) geklokt, waarna de racer – de Amerikaan Bill Warner – om het leven kwam toen hij probeerde een nog hogere snelheid te halen…

Werk aan de winkel

Guy Martin’s eigen record staat momenteel op 436,08 km/u (270,965 mijl per uur), dus blijft er wel behoorlijk wat werk aan de winkel. Al wordt daar inmiddels volop aan gewerkt. Het Britse MCN maakt gewag van recente testruns op de Elvington airstrip, waar Guy volgens de berichten een aantal geslaagde pogingen op 220 mph maakte. Nog wel een flink eind van de beoogde topsnelheid, dus.

“De wind is een probleem, het is daar zo groot dat het aan de ene kant naar het oosten kan waaien en aan de andere kant naar het westen”, vertelt Trevor Duckworth, eigenaar van Straightliners Events waar Guy zijn eerste record vestigde. “Elvington is echt de enige plek in Groot-Brittannië met ruimte voor een 0 naar 300 mijl per uur-poging. Vooral op tijd stoppen is het probleem.”

Geen druk

In een interview met GPOne blikt Guy Martin zelf ook nog even vooruit op z’n poging. “Ik doe al heel lang domme dingen en ik ben er nog steeds, omdat ik weet wanneer de situatie goed is om door te drukken. Ik zit er niet mee in om ‘neen’ te zeggen, ik ben er niet klaar voor, ik stap niet op de motorfiets. De enige druk die ik voel is als ik aan de start sta van een run, die paar seconden voordat ik vertrek, en dat is omdat ik niet weet wat er gaat gebeuren.” Wij kijken alvast uit naar het vervolg. Godspeed, Guy!