avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    26 apr 2022, 17:03    0   

Sinds de overname door het Indiase TVS – het op twee na grootste motormerk in India en de op vier na grootste producent wereldwijd – in april 2020, fleurt Norton opnieuw helemaal op. Zowel wat betreft aankomende modellen als vanuit een meer industrieel perspectief.

Daarover vertelt Sudarshan Venu, de Joint Managing Director van TVS Motor Company: ‘TVS Motor Company is verheugd om een investering van ongeveer £100 miljoen (ruwweg 119 miljoen euro) in Norton Motorcycle aan te kondigen. Een deel van die investering is intussen gedaan, wat heeft geleid tot de oprichting van een faciliteit van wereldklasse (in Solar Park, Solihull) en de op handen zijnde lancering van de opnieuw ontworpen V4 SV en de 961 Commando.” Vooral naar die twee laatste kijkt de motorwereld al behoorlijk uit.

Over de investering zelf vertelt de JMD dat de centen ingezet zullen worden voor verdere elektrificatie, onderzoek naar techologie, duurzaamheid en de toekomst van mobiliteit, en uiteraard de productie van motoren van topkwaliteit. Althans, dat is het opzet. Mooi neveneffect van die investeringen is dat er over de loop van de komende drie jaar maar liefst 250-300 ‘directe banen’ (in de fabriek zelf) zal opleveren, en ook 500-800 ‘indirecte jobs’ bij toeleveranciers moet creëren. Knap.

Toekomstige modellen

Tegen 2023 wil Norton zes nieuwe modellen op de markt brengen, een plan waarin TVS in augustus 2021 al verklaarde 115 miljoen pond te zullen investeren: een lijn waarin het partnerschap met BMW met betrekking tot de toekomstige ontwikkeling van elektrische voertuigen ook past.

Norton heeft onlangs de hypernaked V4CR onthuld, uitgerust met de 1.200cc-V4 72° motor die al in de sportieve V4SV steekt en goed is voor maar liefst 185 pk bij 12.500 tpm en een koppel van 125 Nm bij 10.000 tpm. Het lijkt nu heel waarschijnlijk dat er een elektrisch model komt, ook al hebben TVS en Norton nog geen precieze uitspraken gedaan over de zaak of gesproken over een definitief tijdschema.