avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    20 jan 2023, 14:11    0   

Tweetaktmotoren zijn al even een stille dood aan het sterven. De steeds strakker aangesnoerde Euro-normen enerzijds, de ergernis rond geluids-, rook- en geurhinder anderzijds zorgen ervoor dat de olieverbrandende rengdengdengers steeds meer ‘persona’ non grata zijn op onze openbare wegen. Enkel in MX-middens blijven ze momenteel overeind. Een zwanenzang die Motori Minarelli niet heeft tegengehouden om alsnog een tweetaktmotor te bouwen die zowel kan pronken met injectie als een Euro5-label.

De Italiaanse motorbouwer presenteerde z’n vloeistofgekoelde tweetakt monocilinder met elektronische injectie al op de afgelopen EICMA, maar z’n debuut zal niet lang op zich laten wachten. Dat maakt het nieuwe tweetaktblok immers op de XE300-enduro van Fantic. Revolutionair is de elektronische injectie niet – KTM heeft dat kunstje al jaren onder de knie. Maar MM maakt furore dankzij een door een membraanklep gestuurde inlaat, en een speciale regelsysteem voor de uitlaat die ook dienst doet als decompressiesysteem voor de elektrische startmotor.

Dat zou volgens Minarelli niet enkel opmerkelijke prestaties garanderen bij lage tot middelhoge toerentallen, maar ook explosieve resultaten geven bij volgas. Alles opgeteld zou dit blokje dus zowel op als naast het asfalt moeten presteren. Een en-en-verhaal eerder dan of-of. Top!