avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    06 mei 2021, 17:38    0   

Moeilijk te geloven, maar vandaag is het al drie jaar geleden dat Eric Geboers overleed. De vijfvoudige wereldkampioen verdronk in een meer nadat hij van zijn boot in het water sprong om zijn puppy te redden.

Eric Geboers was de eerste om wereldtitels in alle drie de -toenmalige – categorieën te winnen.

Mr. 875 cc

Eric Geboers zal altijd herinnerd worden als de eerste rijder die wereldkampioen werd in alle categorieën. Hij kreeg er zijn bijnaam Mr. 875 cc voor. Geboers stond ook bekend als The Kid, een bijnaam die hij eerder in zijn carrière kreeg omwille van zijn kleine gestalte, de eeuwige grapjas in hem en nooit aflatende vechtlust.

Net als de Amerikaan Johnny O’Mara (links) was Geboers een pionier in het aanpassen van de fysieke training voor motorcrossers.

Pionier

Eric Geboers was ook één van de eerste rijders die anders ging trainen. Hij was een pionier op het vlak van fysieke voorbereiding. In 1990, het jaar van zijn vijfde en laatste wereldtitel, raakte Geboers nauwelijks een motor aan in de aanloop naar het seizoen. Hij bereidde zich voor in het gezelschap van triatleten en was fysiek sterker dan ooit. En sterker dan de concurrenten. Geboers stopte met crossen nadat hij die vijfde titel behaald had.

Na zijn vijfde wereldtitel stopte Geboers tot ieders verbazing met crossen.

Koudshock

De uiteindelijke doodsoorzaak bleek een koudeschock. De oppervlakte van het water was die zesde mei vrij warm, maar daaronder was het nog ijskoud. De shiba innu pup had Geboers nog maar net gekocht. Het hallucinante verhaal van hoe de motorcross legende uiteindelijk om het leven kwam, lees je hier. RIP Eric Geboers.