avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    14 nov 2023, 13:47    2   

Vorig jaar waren er 540 verkeersdoden in ons land. Daarmee zijn we nog ver verwijderd van de doelstelling van maximaal 320 verkeersdoden tegen 2030 – de doelstelling die op de laatste Staten-Generaal voor de verkeersveiligheid werd uitgesproken. In aanloop naar de verkiezingen, formuleert Vias twaalf concrete maatregelen om het aantal verkeersslachtoffers op onze wegen te laten dalen. En daarvan zijn er op z’n minst enkele die specifiek de motorrijders zullen interesseren…

Nultolerantie voor alle bestuurders

Een vrij logisch eerste punt op het lijstje om het aantal verkeersslachtoffers te laten dalen, is de nultolerantie op vlak van alcohol. Daarmee verwerpt Vias de huidige limiet van 0,5 promille, en gaat ze voor een absoluut lik-op-stukbeleid. Niet dat we er u van zouden durven verdenken, maar alcohol en motorrijden gaan uiteraard niet samen. Als afzonderlijke punten, haalt het verkeersinstituut ook een verbod op lachgas (behalve voor medische en technische doeleinden) én meer controles op druggebruik in het verkeer aan.

Een rijbewijs met punten

Over punten gesproken: als het aan Vias ligt, komt het langverwachte rijbewijs-met-puntensysteem er dan toch. Dat is in veel omliggende EU-landen al het geval, maar blijft bij ons op de lange baan geschoven. Vias claimt dat er door zo’n rijbewijs minder recidivisme zou moeten optreden – wat door de uitbreiding van de GAS-boetes net vaker het geval is. Aanvullend pleit het verkeersinstituut ook voor de digitalisering van het rijbewijs. Nu is immers niet zichtbaar in de centrale database of uw rijbewijs al dan niet geldig is. Een gerechtelijk opgelegd rijbewijsslot wordt op die manier ook mogelijk.

Flitsen vanaf 3 km/u of 3 procent boven limiet

Tegenwoordig wordt u pas geflitst vanaf 6 km/u of 6 procent te snel boven de 100 km/u, waardoor er wel wat ‘speelruimte’ is en bestuurders al snel gaan rekenen tot waar ze zich kunnen wagen. Deze aanpassing naar 3 km/u of 3 procent boven de 100 km/u kan snel en makkelijk doorgevoerd worden met de huidige infrastructuur.

Verbod op waarschuwingssystemen

We zijn als fervent motorrijder zelf fan van systemen als Waze en Coyote – vooral voor de snelste route en updates over het verkeer, uiteraard. Al verklapt de navigatie-app ook graag dat er ergens een mobiele flitser of een vaste snelheidscontrole staat opgesteld. Mooi meegenomen voor ons, maar niet voor de verkeersveiligheid, volgens Vias. Als je steevast gewaarschuwd wordt voor mogelijke controle, dan zorgt dat voor een onaangepast rijgedrag als er geen risico is, zo redeneert het instituut. En daar valt wel wat voor te zeggen.

Camerasysteem voor controle op gsm’en achter het stuur

Tot slot een voorstel dat vermoedelijk voor een pak bijval onder motorrijders zal zorgen: de invoer van camerasystemen die kunnen controleren of er achter het stuur ge-gsm’t wordt. Een voorstel dat al even op tafel ligt en het onderwerp is van een privacy-discussie, maar menig motorrijder zowel een pak schrikmomenten als frustratie zou besparen tijdens zijn ritten tussen werk en thuis. Dergelijke afleiding op zich is volgens Vias verantwoordelijk voor maar liefst 50 doden en 4.500 gewonden op jaarbasis.

Voorts pleit Vias nog voor een ‘beter leesbare infrastructuur’ (duidelijke snelheidszones, fietspaden weg van de weg, overzichtelijke kruispunten,…), helmplicht bij e-steps, meer trajectcontroles bij wegenwerken en het belonen van goed gedrag op de weg (met bijvoorbeeld waardebonnen als bij steekproef blijkt dat je een voorbeeldig weggebruiker bent).

  • Wat gaan ze nu nog allemaal verbieden en ons afnemen ? het enige dat telt nu is de staatskas vullen .
    Voor fietsers en voetgangers moet alle verkeer wijken en nu met die fietsstraten waar ze gewoon in het midden van bv een rijbaan met twee rijstroken , in de midden van de weg kruipen al zwalpend aan 5 km/h gewoon om ons te pesten , want ze weten dat ze het mogen !!we zijn er goed mee , een baan van bv 5 km lang aan 2of 5 km /h . We leven in een echte politiestaat , misschien kunnen ze ons nog beboeten omdat we teveel uitademen, of daar ook uitademingstaksen op uitvinden . Ze vergeten dat er geen enkele euro aan taksen of BIV binnenkomt van koning fiets en keizer voetganger, maar dat van alle auto en motobestuurders er jaarlijks miljarden euro’s binnenstromen naar de staatskas. We worden gewoon gepest en leeggezogen , en nu daalt de verkoop van tweedehands motoren duizelingwekkend door hub nieuwe uitvinding : de motokeuring , ik moet eerlijk zeggen ,ik walg van Belgie en ben beschaamd dat ik Belg ben en daar woon .

Geef een antwoord