avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    27 mei 2021, 21:21    0   

De zomer kondigt zich voor velen hoopgevend aan. Ook voor de schatkist. Met verkeersboetes die tot 17 procent duurder worden vanaf de zomer, hoopt de overheid tot 43 miljoen euro binnen te halen.

Ook snelheidsboetes worden deze zomer duurder.

Verkeersboetes duurder

Minister van justitie Van Quickenborne zegt dat deze verhoging dient om de toegenomen administratieve druk te bekostigen. De Brugse politierechter Van Damme erkent dat, maar heeft er een bedenking bij. “De vraag is hoe ver men hierin gaat”, stelt hij.  Nu zijn er immers al heel wat extra toeslagen. “Eigenlijk denk ik dat dit een budgettaire operatie is, een verhoging van de boetes zonder dat zo te noemen.” 

Tot 17 procent

De laagste verkeersboetes bedragen momenteel 53 euro. Hiervoor betekent de laagste toeslag een stijging met 17 procent. Dat moet dit jaar nog 15 miljoen euro ­opbrengen. Er komt immers een toeslag van 8,84 euro voor wie een verkeersboete of minnelijke schikking voor andere misdrijven moet betalen. Voor wie aangemaand moet worden om te betalen of wie door een rechter een boete opgelegd krijgt, gaat het om 25,32 euro. Tijdig betalen betekent dus minder hoge boetes. Op dat vlak verandert er dan weer niks.

In februari werd het ook al mogelijk om via gas-boetes overdreven snelheid te beboeten. Lees er meer over hier

Wil je een boete berekenen? Dat kan via deze link

Foto’s: Shutterstock