avatar Gijs GilisGijs Gilis    18 aug 2022, 10:38    0   

In 1976 introduceerde Kawasaki de KZ650-viercilinder, ook wel Z650 genoemd, om te concurreren met de populaire 750cc-klasse. Ondanks het nadeel van de kleinere cilinderinhoud gaf Kawasaki’s volledig nieuwe blok en chassis de KZ een kans om te strijden met de beoogde concurrentie: de Honda CB750, Suzuki GS750 en Yamaha XS750. Om de prestaties van de Z650 te bewijzen, organiseerde Kawasaki een extreme uithoudingstest in Daytona in de hoop in 24 uur het gemiddelde snelheidsrecord van de 750-klasse te verbeteren. Gelukkig waren er toen al camera’s aan het draaien, die de poging vastlegden.

188 km/u gemiddeld

Een klein team van rijders nam om de beurt plaats in het zadel in een poging om in 24 uur een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Slechts minimale wijzigingen aan de motorfiets waren toegestaan, zodat de testmotoren niet wezenlijk verschilden van de productieversie. De twee Z650-testmotoren hadden onder andere grotere brandstoftanks, enkele wijzigingen aan de carrosserie, een verlaagd stuur en circuitbanden. Uiteindelijk versloeg de Z650 de 750’s met een gemiddelde snelheid van 188,2 km/u. Beide motoren voltooiden de test en een andere testmotor, The Rabbit genaamd, pakte nog een paar records in een 6 uur durende test die meer modificaties toestond. De Z650 werd een van de populairste motorfietsen van zijn tijd, en hij genoot van een vrij lange productiecyclus die ook enkele cruiserachtige varianten omvatte.

Betaalbare klassieker

Vandaag is de Z650 een betaalbare klassieker uit de jaren 70. De verschillende modellen zijn niet zo duur als de oudere van de Z1 en Z1-afgeleide modellen. Dit betekent ook dat ze vaak worden gebruikt voor ombouw, en er zijn voldoende onderdelen om ze op te waarderen. Potentiƫle kopers worden wellicht aangemoedigd door het feit dat twee zorgvuldig geprepareerde exemplaren bijna 24 uur lang op volle toeren hebben gedraaid. Vijftig jaar later vertelt de Z650RS ons dat Kawasaki nog steeds aan de KZ650 denkt.

Openingsfoto: Kevin Wing