avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    23 jan 2023, 14:56    0   

De snelste weg door de sneeuw? Dat moet een sneeuwscooter op basis van de ​​Aprilia Tuono 1100 V4 wezen. Youtuber/Instagram-fenomeen/Motorbouwer The Mechatist kocht een gecrashte Tuono op, schroefde de wielen er vanonder en verving die door een rupsband. Het resultaat? Een sneeuwscooter met dik 175 pk!

Krankzinnig

Van de originele Tuono werden zowel de wielen, de remmen, de uitlaat en alle kuipwerk gesloopt om gewicht te besparen. Ook de achterbrug en de voorvork gingen op de schop, en werden respectievelijk vervangen door een rupsband en een ski op een WP-vork vooraan. De ketting bleef aan boord, maar werd verlengd om de rupsband aan te drijven, de uitlaatlijn kreeg een nieuw en korter traject – met de demper onder het subframe achteraan, en offroad-voetsteunen vervangen de sportieve exemplaren. Het dashboard, de hele knoppenwinkel en het blok worden onveranderd overgenomen.

En dat is even aangenaam als krankzinnig nieuws: want dankzij de 1.099 cc V4 van de Aprilia Tuono 1100 kan deze knettergekke sneeuwscooter bogen op 175 pk bij 11.350 tpm en 121 Nm bij 9.000 tpm. Ruim voldoende om een gespierd klinkende en ogende wheelie (trackie?) ten berde te brengen, dunkt ons. Hoe gek? Dat zie je in onderstaande video. Vergeet vooral je geluid niet aan te zetten.

Meer zien? Dan hebben we goed nieuws: The Mechatist heeft de hele ombouw in acht video’s op Youtube gepleurd. Die vind je hier. Geen dank!