avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    22 dec 2022, 15:43    0   

*Wel, toch bijna niet. Yamaha is qua zelfrijdende motoren allerminst aan z’n proefstuk toe. Jaren geleden toonde het merk met de gekruiste stemvorken z’n kunde al met de MOTOBOT. En het heeft sindsdien duidelijk niet stilgezeten. Zopas demonstreerden de Japanners een elektrische R3 waarop Yamaha het Advanced Motorcycle Stability Assist System (AMSAS) heeft ingebouwd – een systeem dat ervoor zorgt dat de motorfiets zichzelf in evenwicht houdt. Met én zonder rijder aan boord.

Tijdens het Safety Vision and Technology Briefing-evenement in Tokio toonde de motorbouwer voor het eerst z’n Advanced Motorcycle Stability Assist System. Die extra elektronica aan boord moet voorkomen dat zowel motor als de rijder kunnen vallen. Dan hebben we het niet over valpartijen op circuit of bij hogere snelheden, maar over het vermijden van het soort gênante tuimelpertes die voorkomen bij lage snelheden of zelfs bij stilstand.

AMSAS zelf is opgebouwd uit twee servomotoren – eentje op het voorwiel, en eentje op het balhoofd. Die zijn geprogrammeerd om kleine bewegingen te stabiliseren: de actuator op het voorwiel balanceert voor- en achteruit, het exemplaar op het balhoofd stuurt links en rechts bij waar nodig. Tot een snelheid van 5 km/u kan AMSAS een motor die uit balans raakt opnieuw in evenwicht brengen, en zelfs autonoom rechtop houden. Uiteraard wordt het systeem daarbij bijgestaan en gestuurd door een IMU en een pak sensoren aan boord.

Maar genoeg verteld, kijk hieronder zeker even hoe AMSAS het in de praktijk doet!