avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    10 aug 2023, 15:24    0   

Alleen al voor het geluid dat de 500cc tweetakt V4 GP-motor richting de tribunes schalt, moet je deze video gezien hebben. Om nog te zwijgen over de stuurmanskunsten van gelegenheidsrijder Niccolo Canepa…

Het zal voor onze trouwe lezers geen verrassing heten dat wij fan zijn van Canepa’s stuurvaardigheden. Onlangs konden we de Italiaan nog bijzonder vaardig in de weer zien op zijn YART Yamaha R1 tijdens de EWC 24h van Spa-Francorchamps. Maar dit keer gaat de topracer voor een POV op het waanzinnig snelle circuit van Mugello. Geen hypermoderne machine dit keer, wel een pareltje in de geest van de Yamaha Racing Heritage Club.

Eddie Lawson

De motor waar Canepa dit keer op rijdt is immers Eddie Lawson’s Yamaha YZR500 0W81, 500cc V4 tweetakt. De motor waarop Lawson wereldkampioen werd in 1986, en die uit een periode stamt waarin de GP-motoren – eh – liefkozend ‘The Unrideables’ werden genoemd. Met vermogens tot 170 pk en rijklaargewichten die zelden boven de 120 kg uit torenden, kunnen we ons daar wel iets bij voorstellen. Tel daar nog een totaal gebrek aan elektronica, en vier decennia minder ontwikkeling aan banden en remmen bij op en we snappen ’t plaatje helemaal.

Al lijkt dat Niccolo Canepa niet bepaald te deren. De voormalige FIM Superstock 1000-kampioen en huidig EWC-racer haalt andere klassiekers in alsof ze stilstaan op de bloedsnelle baan. De heerlijke soundtrack op de achtergrond zorgt nog net niet voor een walm Castrol rond uw beeldscherm. We zullen u niet langer in spanning houden. Geniet ervan! Rengdengdeng!