avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    22 dec 2022, 12:03    0   

Tom Cruise staat er – ook op 60-jarige leeftijd (!) – nog steeds op dat hij al zijn filmstunts zelf uitvoert. Dat is niet anders voor Mission Impossible 7, die volgend jaar uitkomt. Voor die prent duikt de acteur met motor en al van een Noorse klif. Wees gerust: tijdens de val zelf opent hij een parachute. Al ging de hollywoodster daarbij niet over één nacht ijs: Cruise maakte maar liefst 13.000 oefensprongen op een Honda CRF 450.

Een complexe scène

Een nieuwe ‘making of’-video van Paramount Pictures is zopas opgedoken op Youtube. Daarin krijgen we een opmerkelijke blik achter de schermen. Gaande van de opbouw van de schans in Hellesylt, een trekpleister voor basejumpers in Noorwegen, over een vanuit een helikopter skydivende Tom Cruise, tot diezelfde acteur die de stunt oefent. De scène bestaat uit Cruise die op z’n Honda CRF450 een lange aanloop neemt, man en machine die de schans af zoeven en het Scientology-onderdeurtje dat de motor loslaat en z’n parachute pas na enkele seconden opentrekt. Ronduit indrukwekkend.

Pittige motortraining

Hoewel Tom Cruise behoorlijk wat motorervaring heeft, nam de acteur toch enkele motorcrosslessen. Uit de video leren we dat de productie speciaal voor de acteur een motorcrossbaan heeft aangelegd, met banking en sprongen. Cruise vertelt dat hij verschillende dingen moest leren, ‘de positie op de motor, het naar voren leunen, en ook snelheid maken en schakelen zonder de hulp van dashboardje, op het gehoor’.

13.000 sprongen

In totaal sprong de acteur 500 keer uit een vliegtuig om het gedeelte van de vrije val tot in de perfectie te oefenen, en sprong hij volgens de crew 13.000 keer met de motor over de aangelegde tabletops. Met én zonder helm, om de filmscène tot in de details na te bootsen. De volgende stap was van kleine sprongen naar een gesimuleerde sprong in het diepe. Cruise is daarbij vastgemaakt aan een kraan, via een metalen kabel en een vest. Zodra de sprong is gemaakt, komt de motor op gewatteerde kussens terecht, terwijl de acteur aan de kabel blijft hangen.

Ach, we kunnen ’t proberen uitleggen, maar je kan beter zelf even een kijkje nemen, toch? Ideale lunchontspanning!