avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    19 sep 2022, 11:24    0   

Vorige woensdag presenteerde Aerwins Technologies – een bedrijf uit Delaware dat gespecialiseerd is in de bouw van onbemande drones – op de North American Auto Show hun vliegende motor. Het gaat om een machine met een gewicht van 300 kilogram, een actieradius van om en bij de 40 minuten en een prijskaartje van net geen 800 K. Slik.

Geen vliegbrevet

De hoverbike wordt nu al verkocht in Japan, liet CEO Komatsu al weten. De Japanse overheid ziet de ‘hoverbike’ immers niet als een volwaardig vliegtuig, waardoor je er vreemd genoeg geen vergunning of vliegbrevet nodig hebt. Het bedrijf hoopt nu dat de Amerikaanse regering diezelfde denkpiste zal volgen – kwestie van de aankoopdrempel zo laag mogelijk te houden.

Kawasaki onder de schroeven

Want die drempel is er al bij de aankoop zelf: een koopje is de Xturismo allerminst. Met een prijs van zo’n 778.000 euro is dit speeltje enkel voor de rijken der aarde. Al hoef je niet te wanhopen: Aerwins Technologies liet nog weten dat het van plan is om in 2025 een kleinere versie van de hoverbike in de Verenigde Staten te verkopen voor omgerekend 50.000 euro. Ruwweg de prijs voor een degelijke elektrische wagen, met andere woorden. Dat zet de deur opnieuw open voor de twijfelaars onder jullie.

Een hybride motor van Kawasaki (benzine-elektrisch) moet voor de aandrijving zorgen. Daarmee haalt de Xturismo een top van 100 kilometer per uur, waardoor je in theorie in een halfuurtje van centrum Gent naar centrum Antwerpen zoeft. Kwestie van daarbij geen toekomstige tegenliggers te rammen, zit de Xturismo nokvol sensoren om botsingen te vermijden. Rest de vraag hoe hoog je exact kan en mag vliegen met het ding, als je – net zoals op de video – amper twee meter boven het wegdek kan zoeven, dan zweef je alsnog in de file voor de Kennedytunnel…

We vallen in herhaling, maar eh: we kijken uit naar de perspresentatie!

Bron: HLN, Aerwins