avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    28 jul 2023, 13:02    0   

Slalommend tussen hittegolven en warmteonweders in presenteert Benelli z’n nieuwe TRK 702 en TRK 702 X in de schaduw van de Mont Blanc. Onze man kon als een van de eersten in Europa aan de rol met de opvolgers van de TRK 502 – nota bene de best verkochte motor in z’n ‘thuisland’. Wij hadden ‘m meteen na de testrit aan de lijn.

Motornieuws: Eerst en vooral, nog geen hagelbui of donderstorm op je kop gehad? 

Jelle Verstaen: “Dàt niet, neen. Over het weer valt amper te klagen. De heenreis naar hier was dan weer wel doorspekt met commedia dell’arte, van net niet gemiste transfers, over omboekingen tot verloren bagage tussen Amsterdam en Turijn. Al goed dat je me belt en niet naast me staat – ik heb nog steeds dezelfde sokken en onderbroek aan als gisterochtend.” 

MN: Bedankt voor de smakelijke details. Vertel liever meer over Benelli’s nieuwe tweeling! 

Verstaen: “Gaarne. De TRK 702 en 702 X zijn twee middenklasse hoogpoters, die het gat moeten vullen tussen de TRK 502 en de op til staande 800-versie. Ze komen allebei met een in de basis erg herkenbare 698cc staande twin en zesbak in het stalen vakwerkframe, rebranded Marzocchi-veerelementen, een opmerkelijke styling, een knap TFT-schermpje, een best te pruimen rijhouding, én een vrij licht prijskaartje. De X wordt in de markt gezet als een meer offroadgerichte versie, met onder meer spaakwielen, meer veerweg achteraan, ruwer geprofileerde Pirelli’s en aangepaste wielmaten (19-duims voorwiel in plaats van 17”). Hij oogt alvast een stuk ruiger in de pels.”

MN: De looks zijn één ding, maar wat met de prestaties?

Verstaen: “Wel, daar wringt ‘t schoentje toch enigszins. We mochten ruwweg 75 kilometer op de X volmaken in de voormiddag, inclusief een stukje gravel van goed 5 kilometer. Daar botst de TRK 702 X toch flink tegen de verwachtingen én z’n limieten aan. De meest opvallende tegenvaller is de voorvork, die zowel qua in- als uitgaande demping veel te soft staat en bij iets ruwer oppervlak helemaal doorslaat. Anderzijds is het vrij potige gewicht een beperkende factor, evenals het niet-uitschakelbaar ABS achteraan. Niet ideaal op een losse ondergrond. Uiterlijk klopt het plaatje dus absoluut, maar meer dan het reepje gravel om de hoek hoef je niet te ambiëren.”

(c) Geeske Steenbeek

MN: En op de weg?

Verstaen: “Wel, daar merk je meteen dat er toch wat weinig fut in het blok zit – ondanks wat de technische fiche laat vermoeden: met 70 pk en 70 Nm aan de kraan mag je wel wat verwachten, maar het pit ontbreekt voor het grootste deel van de toerenrange. Het blok voelt vrij ruw aan, vertoont een vrij vlakke vermogenscurve en nogal koppelarm verloop van onderin tot tegen de begrenzer, met een (homologatie)dip tussen 3.000 en 4.000 toeren in. Vanaf 4.500-5.000 toeren loopt de snelheid zonder je er erg in hebt best vlot op, maar zonder al te veel sensatie – ook qua soundtrack aan boord. Het blok doet z’n werk, zonder franjes. Net zoals de ietwat houterig, maar steevast correct schakelende bak. ‘t Is allemaal niet erg spannend, maar het werkt. Een heel ander gevoel dan de door ons erg gesmaakte krachtbron in de Leoncino 800.” 

MN: En de standaard TRK 702? 

Verstaen: “Qua blok, frame en remmen (afgezien van de remschijven) is hij identiek aan de X, maar het grote verschil zit ‘m in de strakker aanvoelende voorzijde. Niet op vlak van vering – die is vooraan identiek aan z’n noppenbroeder – wel door het 17” gegoten alu wiel, met bijbehorend straatrubber (Pirelli Angel GT). Waar het iets loggere 19” spaakwiel behoorlijk wat flex vertoont bij fluks overgooien, stuur je het kleinere wiel makkelijker in, zet je ‘t vlotter op z’n lijn en houd je eenvoudiger een hogere bochtensnelheid aan. Dat is een absolute bonus als het tempo de hoogte in gaat. Daarbij houd je wel het best in gedachten dat de afvering aan de zachte kant is, waarbij je onder stevige remdruk toch bij de pinken moet blijven.”

MN: Wat zijn de grote troeven van dit tweetal?

Verstaen: “De zithouding is comfortabel, in snelle bochten blijft de TRK best stabiel, het TFT’tje is makkelijk afleesbaar, mooi vormgegeven en vlot bedienbaar, over de looks en kleurstelling is goed nagedacht en de standaardbanden zijn absoluut top. En dankzij de respectievelijke prijskaartjes (7.599 en 7.999 euro) zijn de TRK 702 en TRK 702 X zeker een gedegen alternatief voor budgetbewuste rijders. Al rest de vraag of de 702 potten zal breken in het erg druk bevolkte segment van de middenklasse allroads…”