avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    09 mei 2023, 15:04    0   

Een vernieuwde 125cc-reeks testen, dat kan het best in en rond een metropool – de uitgelezen speeltuin voor achtstelitertjes. Dat hoef je Yamaha niet te vertellen: zij nodigden ons uit naar Barcelona voor een test op de weg én op circuit van de MT-125 en R125. Twee werelden, één wereldstad, één zweterige testrijder die we meteen na de testrit aan de lijn kregen.

Motornieuws: Misschien meteen met de deur in huis vallen. Wat is er precies vernieuwd aan Yamaha’s kleinste MT en R?

Jelle Verstaen: “De R125 is intussen aan z’n vierde generatie toe en krijgt een facelift. Dat bedoelen we vrij letterlijk: voor 2023 krijgt de R een flink bijgetimmerd smoeltje, dat niet toevallig doet denken aan z’n grote broer R1, inclusief de led-DRL’s, een vernieuwde tankcover en een opengewerkte staartsectie. Ook de MT-125 oogt dit jaar wat strakker in z’n pels, met onder meer knappe metalen badges op het frame. Voorts krijgen beide machines een een nagelnieuw TFT-scherm met bijbehorende smartphone-connectiviteit, enkele verfijningen aan het frame én nieuwe elektronica.

Motornieuws: Elektronica? Verklaar je nader.

Verstaen: “Afgezien van het verplichte ABS krijgen beide machines ook tractiecontrole aangemeten. Dat kan overkill lijken, maar de jonge, beginnende rijders waar Yamaha op mikt met dit duo kan elke vorm van geruststelling gebruiken. Het doel is dat dergelijke klanten hun machines zo vertrouwen dat ze uiteindelijk ‘doorgroeien’ richting pakweg een MT-07 of R1. Op de gortdroge wegen in en rond Barcelona kregen we de tractiecontrole overigens nooit getriggerd – noch op de weg, noch op circuit. Het vangnet is er wel, maar het is niet prominent aanwezig.”

Motornieuws: Ho even. Jullie hebben die 125’jes uitgewrongen op circuit?

Verstaen: “Wel, toch eentje van de twee: met de R125 mochten we twee sessies lang het kartingcircuit van Vandrell onveilig maken. Een erg kort en technisch circuit, waar we zelden verder kwamen dan de derde versnelling, maar waar we het lichtvoetige stuurgedrag en hoogtoerige motorkarakter van de R des te meer leerden te appreciëren. Onwaarschijnlijk wat zo’n dingetje uit z’n 15 pk en 11,5 Nm weet te puren, met de toerennaald constant tegen de begrenzer. De snelheid kwam daarbij nog niet eens in de buurt van de drie cijfers, maar we hebben ons zelden zo geamuseerd.”

Motornieuws: Over topsnelheden gesproken, rijdt zo’n MT-125 of R125 snel genoeg voor wie dagelijks over de snelweg moet commuten?

Verstaen: “Ja hoor, dat gaat zonder problemen – Yamaha zet beide machines ook precies zo in de markt. Op de snelweg puur je er met wat geduld (en een gunstige wind) tot ongeveer 145 km/u op de teller uit – reken op een reële top van 135 km/u. Maar een kruissnelheid van 115-120 km/u haal je zonder problemen en zonder dat je ’t gevoel krijgt dat ’t motortje echt moet zwoegen. Fijn om weten is dat het rijwielgedeelte daarbij steeds stabiel blijft presteren, de banden ons tijdens de twee testdagen nooit negatief hebben verrast, en de remmen steevast overschot hebben. Leuk pakket, in beide configuraties!”

Motornieuws: Stel dat je er nu persoonlijk eentje moet kiezen, waar gaat je voorkeur dan naar uit?

Verstaen: “Hoewel ik me in en net buiten de stad geweldig heb geamuseerd op de speelse en fluks sturende MT-125, verkies ik de R125 voor de echte plezierritten. De rijhouding is iets sportiever, maar het surplus aan gewicht en druk die je daarmee genereert op de voorzijde, zorgt voor een nog strakker sturend geheel. En een naar mijn gevoel vertrouwenwekkendere rit als het tempo de hoogte ingaat. We hebben op beide machines de heuvels rond Barcelona verkend, en daar kwam de R125 er wat mij betreft een stuk beter uit. De zestienjarige ‘boy racer’ in mezelf heeft z’n hart geweldig kunnen ophalen!”

Motornieuws: Vergeet het volledige testverslag niet hé, met al dat jeugdig enthousiasme…

Verstaen: “Komt goed, chef!”