avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    22 mei 2023, 22:47    0   

Yamaha’s XMAX300 krijgt voor 2023 een grondig opgefriste garderobe. De eerste passage op de catwalk mochten wij vanop de eerste rij meemaken in het immer modieuze Milaan. We horen het nerveuze stadsgetoeter nog weergalmen als we onze man al aan de lijn krijgen. 

Jelle Verstaen: (vloekend) “Knettergek zijn ze – van de eerste tot de laatste!”

Motornieuws: Eh, ook een fijne avond. 

Verstaen: “Sorry baas, maar dat Italiaanse stadsverkeer went nooit. Verkeerslichten en snelheidsbeperkingen zijn hier een suggestie, richtingaanwijzers niet nodig, en als je geluk hebt, ligt het asfalt in de stad er enigszins aanvaardbaar bij. Jezus.” 

MN: Kortom, de ideale speeltuin om de vernieuwde XMAX300 door te jagen?

Verstaen: “Dat kan je wel zeggen! Voor 2023 oogt de nieuwe XMAX300 scherper dan ooit in z’n vernieuwde kuipwerk, maar ook de hertekende ledverlichting – waarbij DRL’s en de gewone verlichting samen een ‘X’ vormen – mag gezien worden. Daar dient hij ook voor, uiteraard. Yamaha maakte het zadel smaller en voorzag het van een ruggensteun, het stuur is iets breder, de remhendels zijn aangepast qua ratio en de richtingaanwijzers staan hoger gemonteerd voor betere zichtbaarheid in een file. Wij hebben zelf enkel op de 500 euro duurdere Tech Max-versie gereden, die daarenboven is uitgerust met zowel een LCD-basisdashboard, als een TFT’tje met connectiviteit én fullscreen Garmin-navigatie. De bediening daarvan is een absolute verademing – later meer daarover.”

MN: Klinkt niet slecht! Maar hoe rijdt dat?

Verstaen: “Heerlijk! De grote wielen en de ‘echtemotorvoorvork’ – conventioneel, gemonteerd in twee kroonplaten – was ook op de vorige generatie al een absolute troef van de XMAX300, maar de 20mm extra stuurbreedte zorgen voor nog meer hefboom. Je stuurt ‘m echt met kinderlijk gemak door de kleinste gaatjes, en om de krapste bocht, waarbij het vertrouwen gesterkt wordt door een erg verfijnde gasrespons. Er zit best wat pit in het 28 pk/29Nm sterke motortje!”

MN: Da’s fijn voor een rodelichtenspurtje in de stad, maar is ‘t ook wat als je vooral B-wegen of autosnelwegen rijdt?

Verstaen: “Jazeker, wat mij betreft is dat misschien nog meer z’n biotoop. We reden vandaag zowel een kronkelende route als de snelweg tussen Milaan en het Como-meer – waar de XMAX300 ons positief verraste. Met een top van 138 km/u kom je nergens tekort, het windscherm zet je ook bij die snelheden meer dan behoorlijk uit de wind, het zadel is comfortabel genoeg voor lange ritten, en onder het zadel past ruim voldoende bagage voor een weekendtripje. Ook de stabiliteit op hogere snelheid is indrukwekkend, terwijl de remmen – ondanks de enkele setup vooraan – ruimschoots volstaan. Een enige bedenking is dat de ophanging wel érg stijf afgesteld staat, en je dus nagenoeg elke klap opvangt met je polsen of je onderrug.”

MN: Wat kost zo’n nieuwe XMAX300? 

Verstaen: “In België betaal je 6.899 euro voor de standaardversie, in Nederland is dat 7.699 euro. Maar als je ‘t mij vraagt, zal het leeuwendeel van de potentiële kopers niet twijfelen om de extra 500 euro voor de Tech Max-versie neer te tellen: van de knappe kleurstellingen, de hoogwaardige zadelbekleding, over de alu spiegelstelen en inlays voor de vloerplaat, tot het TFT’tje met connectiviteit: dit is de versie die je moet hebben. Niet twijfelen.”

MN: Aan jou? Nooit… 

Verstaen: (Lacht) “Ik zou zowaar beginnen blozen. Al kunnen die rode kaakjes ook aan het stralende zonnetje liggen, hier. 25°C, heerlijk dagje brommeren afgesloten, pintje voor de neus,… Eh, tot snel, baas!”

Geef een antwoord