avatar Thierry SarasynThierry Sarasyn    20 okt 2023, 18:18    0   

Als de best verkochte motorfiets van het land vernieuwd wordt, is dat groot nieuws. Niet onlogisch dus dat alle technische details van de 2024 BMW R 1300 GS ondertussen genoegzaam bekend zijn. Restte: het testen van de motor. En laat dat nu nét zijn wat Onze Man zopas deed. Nog voor hij het klavier van zijn laptop kapot tokkelt om het testverslag te schrijven, hadden wij hem al aan de lijn voor de eerste rij-indrukken.

MotorNieuws: Wellicht heb je teveel indrukken om in een paar minuten uit de doeken te doen. Maar vertel op: wat vond je ervan?

German Ooms: Wel, BMW heeft een gok genomen door een motor te ontwikkelen die tot in de kleinste details anders is dan de populaire voorganger. Het frame, de motor; de stijl… alles is anders. Vergeet elke vorige GS, deze heeft er niks meer mee te zien. Het resultaat is dat dit een nog betere motorfiets is. Hij is lichter, maar stuurt ook lichter en voelt grondig anders aan.

Een nieuw model. En ook de motorfiets is trouwens nieuw.

Motornieuws: Lichter, maar ook sterker. Hoe vertaalt die krachttoename zich?

Ooms: Wel hij heeft meer vermogen en dat voel je op veel vlakken. Onderin is ie sterker, maar ook zijn eindschot is indrukwekkend en dat koppel…tja, waanzinnig. Je krijgt die kracht al bij heel weinig toeren afgeleverd. Schakellui rijden is geen probleem.


MotorNieuws: Kunnen we hem als foutloos bestempelen?

Ooms: Neen, hij is niet foutloos. Vanmorgen was wegdek nat en dan resulteert die toegenomen kracht in een iets brutere gasreactie. En er is potentieel nog wat werk aan de zijstandaard. Als de motor op een licht hellend vlak staat, dreigt ie om te vallen. En dat is ook gebeurd. Maar dat zijn twee details die eigenlijk het vernoemen niet waard zijn. Want deze motor is zondermeer top. Hij is technisch mooi gebouwd, verfijnd en over de ganse lijn top. BMW heeft ‘out of the box’ gedacht en een motor gemaakt met volledig nieuwe principes. Anders dan de vorige GS, maar ook anders dan elke andere motor op de markt.

Motornieuws: nog iets anders mee te geven voor je de inspanningen van vandaag wegspoelt?

Ooms: Ja, de basisversie is echt wel basic. De optie pakketten zullen dus populair worden. Daar staat wel bij dat ze minder euh…verplichtend zijn dan vroeger. De keuze is gemakkelijker, het samenstellen ervan biedt meer mogelijkheden. En ik geef ook nog graag mee dat we ook met de Enduro Pro uitvoering reden, 20 mm hogere veerweg en georiënteerd op off road. Wel, dat is een totaal andere motorfiets en ik durf die als ‘indrukwekkend goed’ te bestempelen. Mocht ik er eentje kopen, het was die.

MotorNieuws: Lijkt me perfect voor Kerst; we brengen je vrouw op de hoogte!

Lichter dus; let op de holle wielnaaf en de geslaagde batman imitatie.