avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    26 jun 2023, 19:27    0   

De samenwerking – sorry, ‘joint venture’ – tussen KTM en CFMoto werpt met de 800NK een volgende, bijzonder appetijtelijk ogende vrucht af. Onze man mocht de Chinese interpretatie van de 790 Duke in primeur testen aan de bloedhete Côte d’Azur. Nog voor hij z’n T-shirt en helm had uitgewrongen, hadden we onze zweter van dienst al aan de lijn.

Motornieuws: Wat zegt die eerste indruk?


Jelle Verstaen
: “De allereerste? Die is geweldig. De 800NK wordt ontworpen in het Italiaanse Modena en dat is te zien aan het opmerkelijk niveau van design en afwerking. Het mag gezegd. Van de knoppenwinkel, tot de stickers onder de lak. Alles oogt en voelt premium. De enige smet op dat blazoen: het elektronisch gasklephuis zit vol in het zicht en vloekt met de voor de rest erg netjes weggewerkte componenten. Hij klinkt ook als een echte Italiaan.”

MN: Eh, que?


Verstaen: “Ik weet niet hoe ze ’t gedaan (en gehomologeerd) hebben, maar het geluid dat uit deze tweeloop wordt afgevuurd, is een van de meest potente soundtracks die ik de afgelopen jaren hoorde. Zeker uit een ‘800’je’. Een lekker vol geroffel, met pakken backfire. Ook tussen het schakelen in: elke versnellingswissel gaat gepaard met een knal. Kwijl.”

MN: “Overtuigt het rijgedrag in dezelfde mate?”

Verstaen: “Wel… Ja en neen. Het agressieve geplof uit de demper wordt helaas gematcht door een behoorlijk onregelmatig lopend blok onderin. Dat merk je al vanaf de eerste meters: nu eens lijkt hij adem tekort te komen, dan weer krijg je plots een stijging in het toerental. Niet ideaal voor laagtoerig tuffen door de stad. Hoger in de toeren vlakt dat gedrag grotendeels uit, waarna je het potentieel van het blok écht kan beginnen gebruiken. En potent is het, met een geweldige acceleratie tussen 5.000 en 10.500 tpm, en 95 pk / 79 Nm binnen handbereik.”

MN: Die ademnood is bizar, aangezien de 799cc paralleltwin van exact dezelfde band rolt als dat van de 790 Duke.

Verstaen: “Klopt, maar de bijbehorende elektronica – van mappings, over het ABS tot de autoblipper/quickshifter – is in eigen beheer ontwikkeld. En daar is nog wat werk aan. De reden waarom deze telg geen tractiecontrole aan boord heeft, moeten we in dezelfde hoek zoeken. Naar eigen zeggen, wil CFMoto dat snufje eerst hélemaal op punt hebben, en dan pas implementeren. Wel helemaal op punt: het enorme scherm (Advanced) en bijbehorende mogelijkheden en bediening, zowel middels de knopjes op het stuur als via touch.”

MN: Over dat stuur gesproken; snijdt zo’n Chinese Scalpel even scherp?

Verstaen: ” Het zal toch niet veel schelen. De slogan luidt niet voor niks ‘Cut the edge’. Zowel onder de Sport- als de Advanced-versie steekt een volledig instelbare KYB-ophanging, die in combinatie met de Maxxis Supermaxx ST’s vederlicht instuurt. Je gooit ’t lage rijklaargewicht makkelijk over, en zowel balhoofdhoek, stuuruitslag, naloop als de korte wielbasis zijn gericht op erg kwiek sturen. Naar stabiliteit toe – zowel bij het insteken van als halverwege de bocht, tot rechtuitstabiliteit bij hogere snelheden – was de standaard stuurdemper op de Advanced een absolute troef.”

MN: De 800NK knokt binnenkort mee in het drukstbevolkte segment op de markt. Maakt CF een kans tegen de Suzuki GSX-8S, Honda Hornet en z’n oranje leenheer?

Verstaen: “Makkelijk wordt het niet, maar de 800NK heeft een paar troeven die de twijfelaars wel over de streep kunnen trekken. De looks en afwerking moeten niet onderdoen voor de concurrentie, het blok en rijwielgedeelte idem ditto. Het gigantische touchscherm, de connectiviteit, de standaard cruisecontrole, de fabuleuze soundtrack, de stuurdemper en de quickshifter spreken in z’n voordeel. Al zijn die stuk voor stuk extraatjes op de Advanced-versie… En die komt pas later op de markt.”

MN: Misschien nog een belangrijke – wat kost de 800NK?

Verstaen: “Aangezien de Advanced-versie pas in het laatste kwartaal van 2023 bij de dealers staat, krijgen we voorlopig enkel de lanceringsprijs van de Sport-versie mee. Die bedraagt 8.249 euro in België en 8.999 euro in Nederland. Competitief geprijsd, maar niet de goedkoopste van het pak…”

MN: Dat lijkt me voer voor een toekomstige vergelijkingstest!

Verstaen: “Zeker weten, je leest m’n gedachten! Maar eerst even m’n laarzen uitgieten en m’n jas langs de haardroger halen…”

MN: Eh, succes daarmee!

Foto’s: Gunther Kindermann