avatar MotornieuwsMotornieuws    21 jul 2019, 14:53    0   

Onze Man in de Verenigde Staten heeft zopas de test met de 2020 Harley-Davidson LiveWire achter de rug. De LiveWire is de eerste elektrische motorfiets van een grote motorfabrikant dus vonden we het gepast om telefonisch alvast wat vragen af te vuren in afwachting van het volledige testverslag.

MotorNieuws: Heel nieuwsgierig, chef: hoe rijdt ie?
Thierry Sarasyn: Verrassend goed. De LiveWire is heel vinnig. Dat hij goed zou accelereren, wisten we al, maar het vermogen komt niet al te brutaal opzetten. Toch flits je in geen tijd naar 150 km per uur. Als je dat wilt. Maar ook voor gewoon sportief rijden is dit een leuke motor. Beetje opletten met snelheid trouwens, op de meeste plekken is er hier in Oregon een speed limit van 45 mijl per uur. Zo’n 72 km per uur dus. Ook opvallend: ten strengste verboden om tussen de files door te rijden.

MotorNieuws: Showa ophanging, Brembo remmen… werkt het allemaal goed?
Sarasyn: De afstelling van de ophanging is aan de harde kant, maar het past bij het potentieel van de motor. De remmen zijn erg goed. Je kunt dus erg sportief rijden met de LiveWire. En de zithouding is zeer goed. Misschien is dit wel de eerste Harley waarop je een goede symmetrische zithouding hebt. Anders is er altijd wel iets van het blok die één van de voeten voor in een andere positie dwingt en vinden we het een goede zithouding voor een Harley. Nu is het gewoon een goede zithouding. Punt.

MotorNieuws: De vraag die iedereen stelt bij elektrisch motorrijden: hoe ver reed je voor hij aan de stekker moest?
Sarasyn: We hebben op slingerende wegen en in de stad in totaal een honderdtal kilometer gereden. En er was nog één derde van de batterij voorraad over. Harley spreekt voor een gemengd gebruik over een autonomie van 170 km. Dat lijkt zeker niet overdreven, want we hebben héél stevig doorgereden en de batterij absoluut niet gespaard.

MotorNieuws: Andere opvallende zaken?
Sarasyn: Ja, als je stil staat met de motor op ‘aan’ is een lichte pulsering te voelen. Op de zachtste instelling voelt het aan als de hartslag van een ziek vogeltje. Je kunt het ook instellen dat het nadrukkelijker voelbaar wordt. Niet echt geprobeerd, dus moeilijk te zeggen hoe dat zal voelen. Maar in elk geval: zo weet je altijd dat de motor zal reageren als je aan het gas komt. Anders is dat moeilijk vast te stellen of die geruisloze elektrische motorfietsen nu aan of af staan. Goed bekeken van Harley. Ook de jiffy die zich vastzet is handig, zo kan de motor niet rollen als hij op een hellend vlak geparkeerd staat. Je kunt hem immers niet in versnelling zetten.

MotorNieuws: Minpunten?
Sarasyn: We komen er wel op terug in het testverslag, maar de prijs is in elk geval niet de sterkste kant van de LiveWire. Maar het is niet de enige H.-D. die boven de kaap van de 30.000 euro komt. De doorsnee motorrijder zal dat ongetwijfeld te veel geld vinden. Maar de Amerikanen mikken op een ander publiek. Afwachten of ze dat zullen vinden.

MotorNieuws: Any famous last words?
Sarasyn: Ja. Slaapwel. Jetlag van 9 uur tijdsverschil.

Tekst: Gunther Kindermann