avatar MotornieuwsMotornieuws    05 jul 2021, 21:15    0   

Een kleine drie jaar na de lancering van de Speed Twin, heeft Triumph zijn eigenzinnige sportieve classic een grondige update gegeven. Genoeg om Onze Man naar Portugal te sturen voor een test én hem op te bellen nog voor hij een strandbar indook.

MotorNieuws: We zagen je op een social media foto met Isle of Man TT ster Maria Costello. Triumph had blijkbaar kosten nog moeite gespaard om de Speed Twin op een goed blaadje te brengen?

Thierry Sarasyn: Maria Costello maakt deel uit van de vaste groep van voorrijders voor Triumph, we reden al vaker samen. Het is altijd leuk om met bekende koppen op pad te gaan, maar uiteindelijk draait het om de motor he.

MotorNieuws: En is die fel verbeterd?

Sarasyn: Hij is niet wereldschokkend anders, maar de Britten verbeterden hem wel op de punten waar dat kon, of nodig was. Kijk, het blok moest verplicht aan de Euro5 normen voldoen, dus was dit ook een goed ogenblik om binnenin wat te gaan veranderen. Gevolg: 17 procent minder inertie en een veel vlottere respons op het gas. Dat zijn verschillen die je voelt. De vorige Speed Twin was abrupter in de gasrespons. Deze is zeer progressief én hij is sterker onderin.

MotorNieuws: Beter blok en daarmee is de kous af?

Sarasyn: Ha nee, dat is helemaal niet wat ik zeg. De Speed Twin is een klassiek ogende motor met hoogwaardige componenten. Zo is er nu ook een Marzocchi upside down vork, dubbele Brembo remschijven met radiaal gemonteerde remschijven en Metzeler Racetec RR banden. Het lijkt overkill voor een klassiek ogende wegmotor, maar die dingen werken wel. Het geeft de motor een hoogwaardige uitstraling, de afwerking is top en de prestaties staan op een hoog niveau. Top om mee te rijden.

MotorNieuws: Het klinkt alsof je testverslag van morgen onverdeeld positief wordt…

Sarasyn: Ik ben hier afgestapt met een goed gevoel. Je zou voor minder. Er zijn altijd dingen die je persoonlijk wat minder vindt en waar een ander geen last van blijkt te hebben. Dat positief gevoel zat, om het zo te zeggen, overal behalve aan mijn achterwerk. Met andere woorden: voor mij mocht het zadel wat dikker. Nu is het gewoon redelijk dun en sportief, het mocht voor mij wat meer zijn. Anderijds: ik was de enige die daaraan dacht. Dus geen echt punt van kritiek.

Motornieuws: Andere dingen die je bijgebleven zijn?

Sarasyn: Ja, er valt gewoon veel te vertellen over deze motor. Dat doe ik morgen wel in het uitgebreide testverslag. Maar als ik er nog één ding mag uitpikken, dan wil ik het graag nog even hebben over de compacte bouw. Dit is een 1200 en hij is qua breedte niet anders dan een doorsnee naakte 600. Echt verrassend. De motor ziet er statisch indrukwekkend uit, maar als je er mee rijdt, is hij onwaarschijnlijk compact. Sterk hoe ze dat klaargespeeld hebben.

Motornieuws: Morgen dus meer?

Sarasyn: Tenzij er zich hier vanavond verrassende ontwikkelingen voordoen: you bet your skinny ass!

Lees meer technische details over de Speed Twin in onze eerder verschenen bijdrage.

Meer info vind je hier