avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    27 mei 2022, 23:05    0   

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, staat Honda plots met drie 350 cc maxiscooters in zijn gamma. Onze Man reed er in een originele test mee van de Tyrreense naar de Adriatische kust én terug. 700 km met 350 cc scooters, dààr moet iets over te zeggen zijn.

MotorNieuws: Wij dachten dat scooters vooral voor de stad en de ruime omgeving daarvan bedoeld waren. Wat bezielt Honda om een dergelijke reistest te organiseren?

Thierry Sarasyn: Wel, ze willen aantonen dat er met die scooters veel méér dan dat kan gedaan worden. En ook dat er onderling best wat verschil zit tussen die drie modellen. En daarom was het dus het goed die vergelijking te maken. We kunnen de Forza, ADV en SH350i nu haarfijn van elkaar onderscheiden.

MotorNieuws: Vertel op!

Sarasyn: Heel kort door de bocht: de SH350i was het minst op zijn plaats hier want dit is echt een scooter die voldoet aan de klassieke verwachtingen: uitstekend in de stad en daarrond. Wij gingen gewoon dwars over de Apenijnen. Met een windscherm de grootte van een kleine salontafel zit je wel heel goed beschermd tegen de elementen van de natuur en er is veel bergruimte. De Forza is een luxescooter met alles er op en er aan, heel veelzijdig en erg comfortabel. En de ADV 350 is volgens mij de eerste crossover bij de scooters. Zijn grote broer, de X-ADV wordt wel eens vergeleken met een SUV, wel deze mag dus naast de lichtere en meer betaalbare crossovers staan. Hij leunt met zijn rijgedrag ook het dichtst aan bij een motorfiets. Topding!

MotorNieuws: 700 km is ruim voldoende om dat uit te vlooien, zou je denken…

Sarasyn: Deze trip was meer dan een scootertest. Honda noemde het The Italian Connection. Beetje zoals The Italian Job, maar dan zonder Mini’s en Charlize Theron. Het zit zo: vlakbij Rome – de Tyrreense kust dus – zit het Europees designcenter van Honda. En in Atessa – aan de Adriatische kust – ligt de enige Honda motorfiets productie eenheid in Europa. De test was een middel om beide te bezoeken. En dat was op zich net zo interessant als deze vergelijkingstest zelf. Originele zet van Honda om deze drie zaken aan elkaar te koppelen en de Italiaanse poot van het bedrijf in beeld te brengen.

MotorNieuws: Alweer: vertel op!

Sarasyn: Dat zal voor een andere keer zijn. We hebben in de laatste 150 km een verschrikkelijk onweer over ons heen gekregen. Ik wou dat ik toen op de SH350i zat, met dat grote scherm. Maar ik weet nu dat wel de ADV 350 ook vrij goed beschermt. Maar als je een geventileerd textieljasje draagt, helpt dat weinig. Als je het goed vindt, ga ik nu dus eerst een uur of drie in een heet bad liggen.

Foto’s: MotoMedia en Honda