avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    09 dec 2021, 11:56    0   

Volgens de collega’s van Het Nieuwsblad werden vorig jaar maar liefst 2,2 miljoen boetes uitgestuurd bij de verwerkingscentra van de federale politie in Antwerpen, Gent, Namen en Brussel. Belangrijk om weten daarbij is dat net dat de centra zijn waar verkeersovertredingen verwerkt worden die automatisch vastgesteld worden. Met andere woorden: door flitspalen of trajectcontroles. Al zou dat cijfer, door het activeren van tientallen nieuwe trajectcontroles, binnenkort meer dan verdubbelen, volgens bevoegd Minister van Buitenlandse Zaken Verlinden.

De aanwerving van 35 extra personeelsleden moet helpen om de extra boetes – waarbij een totaalcijfer van 5 miljoen genoemd wordt – te verwerken. Daarbij zou Vlaanderen wel eens hoofdleverancier kunnen worden, want op Vlaams grondgebied staan er volgens de bevoegde minister 238 trajectcontroles opgesteld. Een deel daarvan bleef door onder meer computerproblemen inactief, maar wordt nu één voor één in dienst genomen. Momenteel zijn er over het hele land 139 stuks volledig actief. Daarmee samenhangend wil Minister van Justitie van Quickenborne op termijn ook af van de huidige ’tolerantiemarges’, die politiediensten en -parketten moesten ontzien. Een proeftraject bleek op dat vlak al voor een vervijfvoudiging van het aantal flitsboetes gezorgd te hebben…

Speed camera monitoring busy traffic road at night. Highway underpass traffics present, long exposure applied lights trail present.

Motoren (gedeeltelijk) buiten schot

Voor u ’t op een spontaan zweten zet: lang niet alle trajectcontroles zijn efficïent inzetbaar bij motoren. Sommige nemen enkel een beeld aan de voorzijde (waar een motor uiteraard geen nummerplaat heeft), andere herkennen het formaat van de motornummerplaat niet. Het grote voordeel van trajectcontroles is dat er daar minder (zware) ongelukken gebeuren, zo blijkt uit verscheidene studies. En dat is iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Klik hier voor een overzicht van alle trajectcontroles.