avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    07 dec 2021, 12:04    0   

Al een geluk dat eigennamen en engelstalige termen verboden zijn bij Scrabble, of je speelde met deze klepper werkelijk iedereen naar huis in je eerste beurt. De Yamaha R1 Razgatlıoğlu World Championship Limited Edition is maar liefst 26 kg lichter dan de gewone R1, heeft dik 20 pk extra onder ‘t kuipwerk steken, en moet – in navolging van Rossi’s R1 GYTR VR46 Tribute – de perfecte ode vormen aan de kampioenstitel in het WSBK van de hierboven genoemde Turkse rijder.

Gelimiteerd op 21 stuks

Kwestie van de nadruk op Yamaha’s fenomenale jaar 2021 te leggen, zullen Yamaha Motor Europe en Crescent Yamaha – de steunende schouders onder het Pata Yamaha / Brixx WSBK-team – deze limited edition slechts in een erg beperkte oplage van 21 stuks bouwen. Dat zal gebeuren in de Crescent Racing PRO SHOP, waarbij de afgelopen jaren behoorlijk wat ervaring is opgedaan via het Yamaha WSBK-team.

Waarom zou je de Yamaha R1 RWCLE willen? Wel, enerzijds omwille van z’n geweldige WSBK/Pata-livrei, anderzijds uiteraard voor z’n waanzinnige uitrusting en prestaties. Zo zorgen de WSBK-Akra en de GYTR race-ECU ervoor dat het vermogen stijgt tot 207 pk aan het achterwiel (niet te verwarren met de waarden aan de krukas) – een verhoging van dik 20 pk. Tel daar nog de Öhlins-ophanging, de Suter-koppeling, het Brembo SBK-remsysteem, de Marchesini-wielen en een onwaarschijnlijke hoeveelheid titanium en carbon bij op, en je komt uit op een totaal rijklaargewicht van 175 kg. Een dieet van maar liefst 26 kg ten opzichte van de standaard-R1. Bonkers. 

Niet enkel de motor

Als je de euro’s hebt, krijg je overigens niet alleen je Yamaha R1 RWCLE bij aanschaf, maar ook:

  • Een uniek identificatieplaatje met de handtekening van de technieker die je motor heeft gebouwd
  • Een ingekaderd certificaat met de krabbel van Toprak Razgatlıoğlu en teambaas Paul Denning met daarop de unieke serie- en VIN-nummers van je R1 RWCLE.
  • Een VIP Hospitality Pass om in 2022 met z’n tweetjes naar een WSBK-wedstrijd te gaan als VIP-gast van het team (inclusief bezoek aan de pits en meet-and-greet met Razgatlıoğlu)
  • Een op jouw lijf afgestelde R1 en een individuele coachingsdag op circuit met James Hillier of Niall Mackenzie
  • Een gesigneerd lederen pak van Razgatlıoğlu, dat hij tijdens een race in het WSBK 2021 heeft gedragen 

Kopen?

Wij zijn nu al stiekem jaloers op al wie de benodigde centen op overschot heeft. Want dat zal nodig zijn: de nieuwe (nog één keer voluit) Yamaha R1 Toprak Razgatlıoğlu World Championship Limited Edition moet immers maar liefst 33.000 Britse Pond kosten, exclusief taksen. Als je daar dus goed 20% bij optelt, én de hele zooi omrekent naar euro’s, komt je uit op 46.575 euro. Slik.

Nog steeds geen zweetparel op ‘t voorhoofd, of prematuur huilende portefeuille? Dan kan je ‘m hier bestellen. Al raden we je aan van niet al te lang te wachten…