avatar Gijs GilisGijs Gilis    07 jan 2022, 15:05    0   

Graft, een Taiwanese EV-fabrikant, heeft het eerste elektrische motorfietsconcept uitgebracht met koolstofvezel wielen. Azizi Tucker, oprichter van Graft, heeft een cv dat langer is dan onze lijst favoriete pizzatoppings voor een vierdaagse bingemarathon Netflix. Hij is ook het brein achter de EO.12, een vreemd ogende elektrische motorfiets met een permanent gesmeerde ketting, gewicht van 50 kg en een IP67-waterbestendigheid. Dat betekent dat de Graft tot een meter onder water nog steeds functioneert.

Accu’s snel ruilen

Graft gaat er ook prat op dat de 21-inch wielen een verwisselbaar batterijsysteem dragen dat uniek is door zijn veelzijdigheid. Je kunt de lege accu namelijk snel ruilen met een volle, of je gebruikt de accu’s in een hele reeks voertuigen. Die voertuigen – dus ook de motorfiets – hebben drie vermogensmodi. Modus 1 gebruik je voor rustig rijden. Dan spaar je de accu’s en is de beloning een groter bereik. Voor een avontuurlijker, meer opwindende rit schakel je modus 3 in. Modus 2 is vanzelfsprekend een compromis tussen 1 en 3.

27 pk, 440 Nm, titanium aandrijflijn

Alles bij elkaar heeft dit handige accusysteem een vermogenspiek van 20 kW (27 pk) en een verbluffend koppel van 440 Nm. Een andere kenmerk van de vreemd ogende motorfiets is dat hij gebouwd is met behulp van een 3D-geprinte titanium aandrijflijn en een CNC-bewerkt aluminium frame van vliegtuigkwaliteit. Er is nog met geen woord over de prijs gerept, maar wel dat de motorfiets ‘binnenkort’ leverbaar is. Dat hebben we nog gehoord…