avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    23 feb 2022, 16:55    0   

Waanzinnig nieuws voor wie de GP-races tijdens de jaren 80 en begin de jaren 90 op de voet heeft gevolgd. Of raceliefhebbers tout court: de legendarische, drievoudige 500cc wereldkampioen Wayne Rainey zal op het Goodwood Festival of Speed (23-26 juni) opnieuw rijden op de YZR500 waarmee hij in 1992 het wereldkampioenschap won. Dat is de allereerste keer in 29 jaar dat Rainey opnieuw op zijn eigen racemotor te zien zal zijn.

Dat is immers geleden sinds het onfortuinlijke ongeluk tijdens de Grand Prix van Italië in 1993, waardoor Rainey vanaf de borstkas verlamd raakte. Niet de eerste keer dat Rainey opnieuw op de motor reed, weliswaar – dat gebeurde in 2019 nog op het circuit van Suzuka, aan boord van een omgebouwde Yamaha R1. Maar dit is meer dan één stap verder. Rainey’s rit is vooral mogelijk dankzij Yamaha zelf, dat de 30 jaar oude Yamaha YZR500 zo heeft verbouwd, zodat Rainey ‘m volledig via het stuur kan bedienen. Rainey zelf heeft een carrière in de motorsport van vier decennia achter de rug, eerst als drievoudig wereldkampioen, daarna als teammanager en momenteel als directeur van MotoAmerica.

Wayne Rainey zelf is in z’n nopjes: “Ik ben ongelooflijk blij dat ik deze zomer niet alleen mijn eerste Goodwood Festival of Speed mag bijwonen, maar ook dat ik met mijn Yamaha YZR500 uit 1992 de beroemde hillclimb op mag. Het is echt een kans die je maar één keer in je leven krijgt en die ik niet voorbij kon laten gaan. Ik wil de Yamaha Motor Company bedanken voor het prepareren van mijn 1992 YZR500 en het aanpassen ervan zodat ik ermee kan rijden, MotoAmerica voor het helpen om het hele project te laten slagen en de Duke of Richmond voor het werkelijk realiseren van dit project. Ik kan niet wachten om de fans te ontmoeten die van over de hele wereld komen voor het Goodwood Festival of Speed.” Heerlijk, wij kijken er al naar uit.

Kaartjes voor Goodwood kosten tussen de 52 en de 211 euro, afhankelijk van het aantal dagen. Meer info nodig, of wil je kaartjes bestellen? Dat kan hier.

Wayne Rainey

Voor wie de Amerikaan niet kent, nog even z’n ronduit indrukwekkende cijfers. Op 82 500cc GP-starts starts won Wayne Rainey maar liefst 24 races en behaalde hij 64 podiumplaatsen, terwijl zijn gevechten met aartsrivaal Kevin Schwantz dankbaar voer bleken voor de motorgeschiedenis. Op het moment van zijn ongeval in 1993 stond Rainey aan de leiding van het wereldkampioenschap en was hij amper drie races verwijderd van het winnen van zijn vierde titel.

Na zijn ongeluk werd Rainey teammanager van het Marlboro Yamaha Team voordat hij in 1998 met pensioen ging. Hij werd in 1999 opgenomen in de AMA Motorcycle Hall of Fame en in 2007 in de International Motorsports Hall of Fame, werd in 2000 uitgeroepen tot FIM Grand Prix ‘Legend’ en kreeg een bocht op Laguna Seca naar hem vernoemd. Meer dan terecht.