avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    02 aug 2022, 10:47    0   

Ja, je leest het goed. Bertrand Gold, journalist (en begenadigd testrijder) bij het Franse Moto Revue, heeft een elbow down gepresteerd met een snelheid van 171,43 km/u. Een wereldrecord. De poging vond plaats op een afgesloten Circuit Paul Ricard, net na het F1-raceweekend. Gold verpulverde het huidige record op een standaard Honda CBR1000RR-R SP geschoeid met Pirelli Diablo Superbike-slicks. Afgezien van de banden werd de Fireblade ongewijzigd gelaten en het team speelde alleen met de elektronica en de afstelling van de ophanging om de maximale prestaties eruit te persen.

Trial and error

Volgens Moto Revue werd de inspiratie voor het record gehaald uit eerdere pogingen van MotoAmerica-coureur Josh Herrin (die 162,4 km/u noteerde) en Fabian Dresler van Motorrad Magazin (die 168,65 km/u noteerde), die ook een CBR1000RR-R gebruikte.

Ondertussen meldt Bertrand dat hij twee verschillende insteken voor de poging heeft geprobeerd. Eentje waarbij hij het gas open hield op een vooraf bepaalde snelheid (155 km/u) voor de bocht en instuurde zonder te remmen, en de tweede waarbij hij vlak voor de bocht instuurde, vol op de remmen ging en dan op hellingshoek kwam.

Uiteindelijk Gold hij voor de tweede strategie om z’n record te vestigen. Hij herinnert zich dat hij bij meer dan 280 km/u remde voor de bocht, waarbij hij met zijn elleboog het asfalt raakte bij een snelheid van meer dan 171 km/u. De snelheid werd vastgelegd door officiële apparatuur.

Hellingshoek

Om het record te vieren, zal de CBR1000RR-R SP tentoongesteld worden tijdens de Bol d’Or (Circuit Paul Ricard op 16 tot 18 september). De Honda zal op dezelfde hellingshoek neergezet worden als de hoek waaronder Gold zijn record vestigde. Bezoekers aan het event mogen op de Honda plaatsnemen om zelf de hellingshoek te ervaren. Probeer het gerust even…