avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    14 jun 2023, 16:34    0   

Het is me de periode voor de wereldrecords wel. Na het huzarenstukje van onze eigen chef, en het 24-uursrecord van Ivàn Cervantes, waagt ook de legendarische onderdelen- en accessoirebouwer Acerbis zich aan een recordpoging. Op één tank wil het merk van Noord-Italië naar de noordelijkste punt van Noorwegen bollen. En daarvoor rekent het op… een Honda Monkey. Nee, echt waar!

Honda Monkey

Het team is van plan om met de kleine motorfiets van Albino in Noord-Italië naar de Noordkaap te bollen, goed voor ruim 4.000 kilometer. De keuze voor de Honda Monkey is vooral geënt op het idee dat de kleine machine quasi niks verbruikt: Honda claimt dat een verbruik van 1,5 l/100 kilometer realistisch is. Uit de 5,6 litertank zou je bijgevolg tot 370 kilometer moeten puren. Het Acerbis-team mikt zelf op de topsnelheid van circa 100 km/u – waarbij de Monkey 125 naar schatting 2,5 l/100 km verbruikt. Op die manier zou het team met één tank toch ruim 200 kilometer moeten halen.

108-litertank

Maar… Acerbis zou z’n reputatie oneer aandoen mocht het niet voor een stunt gegaan zijn: de Italianen hebben immers een tank van maar liefst 108 liter (!) ontwikkeld voor deze uitdaging, waardoor de estafetterijders in theorie op één tank tot het noordelijkste punt van Noorwegen zouden kunnen rijden. Dat zou goed zijn voor het officiële wereldrecord voor ‘grootste afstand afgelegd met één tank brandstof door een motorfiets (prototype)’. Bam.

Record is niet genoeg

Zoals hierboven al gezegd, wordt de recordpoging niet door één rijder ondernomen, wel door een team: rally- en endurorijder Andrea Rastrelli, schrijfster/motorreizigster Alicia Sornosa en motorjournalist Maurizio Vettor (Moto.It). Zij zullen elkaar aflossen terwijl ze vanuit Noord-Italië over de Brennerpas richting Oostenrijk bollen, waarna Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland en uiteindelijk Noorwegen op het menu staan. De poging op zich is goed voor ruim 4.000 kilometer, maar het team is niet van plan om daarbij te stoppen: als er nog brandstof in de tank zit (en de rijders zelf nog energie hebben) gaan ze door tot de laatste druppel benzine door de injectie is verdwenen.

Benieuwd waar de poging strandt, of wanneer het record sneuvelt? Volg dan zeker de verhalen op de Instagram-pagina van Acerbis!