avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    20 dec 2022, 16:57    0   

Echte doorrijders hebben in onze contreien al een flinke kluif aan het winterse weertje, maar in Canada ligt dat nog net een tikkeltje moeilijker. Maar niks is onmogelijk, als ’t van de dames en heren van Daymak afhangt: deze Canadese motorbouwer ontwikkelde een elektrische offroadmotor die je in een uurtje sleutelen ombouwt tot een heuse sneeuwscooter: de Daymak Combat Ebike.

Wielen, ski’s en rupsbanden

Als u vreest voor een zoveelste startup met een halfwaanzinnig idee, dan kunnen we u geruststellen. Althans op het vlak van pedigree: Daymak is een relatief grote speler op de motormarkt en werd goed 20 jaar geleden al opgericht in Toronto. Op jaarbasis bouwt het merk ruwweg 12.000 motoren en e-bikes, dus is het allerminst aan z’n proefstuk toe. Dat gezegd zijnde is de Combat wel een unicum in het gamma.

Aanvankelijk oogt de Combat nochtans behoorlijk doorsnee, met z’n 10-duims voorwiel en iets kleinere achterwiel (8″), beide voorzien van lichte offroadbanden. Daarbij horen minuscule schijfremmen, een ledkoplamp, digitale meters en een volledig waterdichte behuizing. Minder doordeweeks is de mogelijkheid om die wielen te demonteren en in te ruilen voor een skilat vooraan en een rupsband achteraan. Die operatie moet voor grip zorgen als het buiten flink gesneeuwd heeft. Volgens Daymak zelf zou de ombouw zelf amper een uurtje mogen duren, zelfs voor minder handige Harry’s.

Aandrijving

De Combat wordt aangedreven door een borstelloze luchtgekoelde elektromotor – met een nominaal vermogen van 5kW en een piekvermogen van 19kW – die huist in een alu frame. Die motor stuwt de 136 kg zware Combat naar een bescheiden top van 70 km/u bereiken. De 3,85 kWh-accu kan in 3,5 uur worden opgeladen en moet goed zijn voor een actieradius van 80 km. Al moet het bereik volgens de Canadezen ‘aanzienlijk groter’ worden bij lagere snelheden. Nóg lager? Ai.

Meer info en bestellen

Om jouw exemplaar van de 100 beschikbare ‘Founder Editions’ te bestellen, kan je doorklikken naar de speciaal opgerichte website. Hou alvast 13.995 Amerikaanse dollars – goed voor omgerekend 13.150 euro – aan de kant voor de standaardversie. Zelfs met de 1.000 dollar korting voor die Founder Edition, blijft ’t een pittig prijskaartje voor een veredelde gimmick, als u ’t ons vraagt. Zelfs als je er voor de gein een jasje, rugzak en cover bij krijgt.