avatar Gijs GilisGijs Gilis    14 apr 2023, 16:35    0   

Verschillende gemeentes die liggen in of grenzen aan de Italiaanse Dolomieten willen er een beperkte verkeerszone van maken. De reden daarvoor kun je al raden: minder uitstoot, maar vooral ook minder lawaai van brullende (sport)auto’s en motoren. Wat de gemeentes exact eisen is nog niet bekend, maar daar zal weldra duidelijkheid over zijn. Het is in ieder geval zeker dat het in de toekomst moeilijker en moeilijker zal zijn om motorrijdende hoogtemeters te maken in de Dolomieten.

Olympische Winterspelen in 2026

Welke bergpassen binnen die milieuzone moeten vallen, is voorlopig nog niet bekend. Wij vrezen in ieder geval voor de mooiste, en dus ook de drukste passen. Denk aan de Passo Campolongo, Pordoi, Sella, Gardena en Rolle. De Stelvio ligt wat uit de buurt, dus die blijft hopelijk gespaard.
De milieuzone komt er natuurlijk niet voor niets, want in 2026 zijn er in de Dolomieten de Olympische Winterspelen, bij Milaan en Cortina d’Ampezzo. Om daar alvast de buitenlucht wat gezonder te maken, moet in 2024 de milieuzone worden ingesteld. Toch maar eens kijken naar zo’n elektrische motor dan?