avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    23 mei 2023, 15:09    0   

Een donderslag bij heldere hemel in het WSBK: Toprak Razgatlioglu staat volgend seizoen op de startgrid met een BMW-fabrieksmotor in het World Superbike-kampioenschap. Dat de liefde voor Yamaha tanende was, is al even duidelijk. Maar dat de voormalige wereldkampioen z’n krabbel bij het Duitse merk zet, is op z’n minst opmerkelijk te noemen.

De transfermarkt van de WorldSBK draait inmiddels op volle toeren. En daar vallen meteen enkele opmerkelijke nieuwtjes te rapen. Amper vier uur na de aankondiging van Yamaha – dat het einde van zijn verbintenis met de Turkse rijder officieel maakte – viel er nog een persbericht in onze digitale postbus. Eentje van BMW, dit keer, waarbij het merk de komst van Toprak voor het seizoen 2024 aan het stuur van een BMW M1000RR van het ROKiT BMW Motorrad WorldSBK team officieel maakt.

Financiële kwestie?

Langer dan een paar regels is het hele persbericht niet. Maar er staat in te lezen dat Razgatlioglu ‘een nieuwe uitdaging wil aangaan’. Om competitief te zijn, zal ‘Stoprak’ alles uit de kast moeten halen, want BMW lijkt dit seizoen moeite te hebben om vooraan mee te draaien. Noem het dus gerust verrassend dat de voormalig wereldkampioen tekent bij een merk dat momenteel niet in staat is om de strijd aan te gaan met Bautista en zijn soevereine Ducati. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Toprak er financieel meer dan één stap op vooruit gaat.

Of dat voldoende is voor topresultaten, dat zullen we snel genoeg weten. Tot die tijd is BMW Motorrad Motorsport alvast blij om de Turkse topper binnengehaald te hebben. Dat zegt BMW Motorrad Motorsport Director Marc Bongers alleszins: “Toprak is een van de beste rijders van het moment, wat hij bewees door de wereldtitel van 2021 te winnen. Maar hij is niet alleen een snelle rijder, hij is ook een geweldige persoonlijkheid naast het circuit. We zijn ervan overtuigd dat hij snel deel zal uitmaken van de BMW Motorrad Motorsport-familie. We kijken uit naar onze samenwerking en onze toekomst samen. Het is duidelijk dat deze transfer een echte stap voorwaarts is voor het BMW Motorrad Motorsport-project en een sterk engagement voor World Superbikes.”

Rest de vraag wie de nieuwe teammaat van Toprak zal zijn: Scott Redding of Michael van der Mark? Beide BMW-rijders hadden het immers knap lastig, dit seizoen…