avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    22 feb 2022, 15:20    0   

In november 2021 kondigden vijf grote auto- en motorfietsbedrijven hun plannen aan om samen te werken aan een duurzame toekomst. Kawasaki, Yamaha, Mazda, Subaru en Toyota beloofden samen te werken aan projecten die ze toen nog niet in detail hadden uitgewerkt. Hoogstwaarschijnlijk zullen ook Honda en Suzuki zich in de toekomst nog aansluiten. 

Nu is het februari 2022 en hebben Yamaha en Toyota plannen aangekondigd om samen een 5,0-liter V8-motor te ontwikkelen die volledig op waterstof loopt. Het doel, zo zeggen de twee bedrijven, is om de interne verbrandingsmotor niet volledig op te geven. En toch te blijven streven naar de doelstellingen van koolstofneutraliteit van de bedrijven. Het is de volgende fase in die eerder aangekondigde samenwerking tussen meerdere bedrijven, en het zal zeker niet de laatste zijn. 

Moto in de naam

‘We werken aan het bereiken van koolstofneutraliteit tegen 2050,’ zei Yamaha Motor president Yoshihiro Hidaka in een verklaring. ‘Tegelijkertijd zit “Motor” in onze bedrijfsnaam en hebben we dus een sterke passie voor de verbrandingsmotor. Waterstofmotoren bieden de mogelijkheid om koolstofneutraal te zijn en tegelijkertijd de interne verbrandingsmotor levend te houden. We willen vooroplopen op weg naar de toekomst. Dat kan door samen te werken met verschillende bedrijven en expertisegebieden. En door het aantal partners uit te breiden, ,’ concludeerde Hidaka. 

De koolstofneutraliteit van waterstof als brandstof is een mogelijkheid. Maar, zoals we al eerder hebben gezegd, moet er van begin tot eind heel wat gebeuren, wil het meer zijn dan een utopie. Dat is het doel van de zogenaamde groene waterstof. Maar de complexiteit en de kosten zijn twee redenen waarom de zogenaamde blauwe waterstof (voor de productie van blauwe waterstof wordt aardgas gebruikt) momenteel de populairdere optie is. 

Hoe dan ook, Yamaha’s V8-waterstofmotor is bedoeld voor gebruik in auto’s. Hij levert naar verluidt 450 pk bij 6.800 tpm en een maximumkoppel van 540 Nm bij 3.600 tpm.