avatar MotornieuwsMotornieuws    04 jan 2022, 11:17    0   

De elektrische scooters E01 en E02 van Yamaha, die voor het eerst te zien waren op de 2019 Tokyo Motor Show, gaan de komende weken in productie. Ze worden naar alle waarschijnlijkheid nog in 2022 op de markt gebracht. Ondanks de radiostilte – Yamaha liet zich meer dan twee jaar niet uit over de details van de elektrische scooters – weten we dat de productierijpe exemplaren niet veel zullen verschillen van de concepten die in Tokio te zien waren. Natuurlijk zijn details over de technische specificaties nog schaars en kunnen we alleen wachten op officiële verklaringen om meer informatie vrij te geven. Al zijn er wel wat details gelekt.

Yamaha E01

Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de E01 en E02 een elektromotor met een vermogen van respectievelijk 11 kW (15 pk) en 4 kW (5,3 pk) aangemeten. Ze zullen min of meer hetzelfde design delen, identiek aan het design van de concepten die in Japan te zien waren. Het zijn frisse en originele lijnen, iets slanker voor de kleinere E02, waarbij de batterij zichtbaar blijft en de elektromotor in het achterwiel is ondergebracht.

De sportieve lichtmetalen velgen en de opvallende carrosseriekleur springen in het oog, hoewel we in dit geval niet weten of Yamaha daar nog wijzigingen in aanbrengt voor de machines in productie gaan. In ieder geval is het gevoel dat beide scooters uitstralen er een van wendbaarheid en pluimgewicht, kwaliteiten die Yamaha zelf een paar maanden geleden in officiële aankondigingen beloofde. Het blijft voorlopig speculeren hoe zwaar ’t prijskaartje zal doorwegen, maar het goede nieuws is dat beide modellen ook naar Europa komen. 

Yamaha E02