avatar Jelle VerstaenJelle Verstaen    16 dec 2021, 16:15    0   

Zopas zijn documenten opgedoken waarmee Yamaha een nieuw waarschuwingssysteem wil patenteren. Daarbij vangen verschillende sensoren en geĆÆmplementeerde radars info over de omgeving op. Waarna de motor die info in icoontjes vertaalt en die doorseint naar minuscule displays, die in de spiegels zijn ingebouwd. Een systeem waarmee tegenwoordig al een pak high-end wagens zijn uitgerust. Laat de R1 op de tekeningen u niet verwarren: sportieve machines zijn vaak als eerste aan de beurt als er nieuwe elektronica getest dient, maar we verwachten een snelle uitrol van het systeemrichting Yamaha’s segmenttoppers.


In tegenstelling tot eerder gepresenteerde radarsystemen op motoren, zal deze variant zich niet beperken tot het houden van een optimale afstand ten opzichte van de voorganger, maar ook allerlei info doorseinen naar de rijder. Kwestie dode hoeken te vermijden en zo snel mogelijk te kunnen anticiperen op onvoorziene omstandigheden.

De hierboven afgebeelde en hieronder uitvergrote pictogrammen geven alvast een idee van de info die je als Yamaha-rijder gepresenteerd zal krijgen. Zo is er een waarschuwing voor aanrijdingen, een aankomende achterliggers, geldende snelheidsbeperkingen, overdreven snelheid, wegwerkzaamheden, en de afstand ten opzichte van de voertuigen rondom uw motor. Als kers op de taart moet het zo ook lukken om informatie uit te wisselen met andere, van radar voorziene voertuigen, om potentiƫle ongevallen te vermijden.